U fokusu
07.09.2023. 18:05
R.E.

Izložba u Belom dvoru

Zavirite u pisma i lične predmete poslednjeg kralja Jugoslavije

Izložba u Belom dvoru ATA 07.09.2023.
Izvor: ATAIMAGES / Zen

U Belom dvoru otvorena je izložba ''Vek od rođenja kralja Petra II - karika između prošlosti i sadašnjosti''.Ovim povodom u Dvoru je istovremeno održana i promocija jubilarnog izdanja "Vladari Srbije", poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici rođenja kralja Petra II i dvestogodišnjici rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Autori izložbe su Dušan Babac, član Krunskog veća, i Uroš Parezanović, šef službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora.

Posetioci imaju priliku da uživaju u odabranim portretima, pismima i ličnim predmetima i fotografijama poslednjeg kralja Jugoslavije, kao i video materijal koji prikazuje mladog monarha.

Prisutnima se na otvaranju obratio princ Aleksandar Karađorđević koji je izjavio da je njegov otac bio žrtva brojnih kleveta, izmišljotina i laži.

''Moj otac, kralj Petar II, nije imao lak život. Na dan kada se navršava tačno jedan vek od njegovog rođenja, sećamo se oluja i izazova sa kojima se suočavao i borio tokom svog, nažalost, ne tako dugog života", rekao je Karađorđević.

Svi koji žele da posete i uživaju u ovoj postavci moći će to da urade radnim danima do 20. septembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Heroina Topličkog ustanka 
prvi svetski rat

Zaboravljena

23.08.2023. 02:25

Heroina Topličkog ustanka 

Srpska heroina iz slavnog Topličkog ustanka i legendarni junak Prvog svetskog rata, Rizna Radović, koju je odlikovao za ispoljenu hrabrost i glavnokomandujući Savezničkih snaga Solunskog fronta francuski general Franše de Epere, toliko je zaboravljena u našem narodu da joj na groblju gde je sahranjena više nema ni spomenika ni obeleženog groba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve