U fokusu
06.02.2024. 07:05
Beta

Amerika

Moćna oluja tuče južnu Kaliforniju (FOTO)

1
Izvor: EPA / ETIENNE LAURENT

Moćna oluja, koju je podjarila tzv atmosferska reka što je došla sa Tihog okeana, izazvala je danas poplave širom Južne Kalifornije, pokrenuvši klizišta, ostavivši mnoge stanovnike bez struje i nateravši, u nekim oblastima, stanovništvo u zbegove.

Oko 1,4 milion ljudi u oblasti Los Anđelesa, uključjujći Holivud Hils i Beverli Hils, od jutros su pod uzbunom na nagle poplave. Tamo je već palo oko 23 centimetara kiše, a meteorolozi najavljuju još padavina i pretnju od naglih poplava i muljevitih i kamenitih odrona smatraju "naročito opasnom situacijom".

U centru Los Anđelesa juče je palo 10,41 centimetara kiše, čime je potučen rekord za to područje, postavljen još 1927. godine a koji je iznosio 6,48 centimetara, saopštila je nacionalna meteorološka služba SAD.

Na severu Kalifornije, na području zaliva San Francisko, oluja je juče ulice pretvorila u reke, a obarala je i drveće i električne vodovode sa vetrovima od preko 94 kilometara na čas. U planinama, udari vetra bili su i do 128 kilometara na sat.

Južnije, u San Hozeu, hitne službe vadile su putnike iz njihovih automobila kroz prozore i spasavale žitelje jednog kamper-naselja za beskućnike duž nabujale reke.

Oluja se potom premestila na jug Kalifornije, a evakuacije su naređene u kanjonima koji su prethodno opustošeni u požarima pa su postali podobni za stvaranje klizišta, to jest za obrušavanje mulja i kamenica.

U okrugu Santa Barbara škole ne rade. Ova oblast je 2018. teško stradala od klizišta.

Širom Kalifornije, je bez struje ostalo više od 543.000 potrošača.

U planinama Sijera Nevade očekuju se obilne snežne padavine i vozačima se ne savetuje da putuju tamošnjim drumovima.

Veći deo Kalifornije još se oporavljao od prethodne atmosferske reke koja je tamo harala prošle sedmice. Najnovija, zvana "Ananas Ekspres" protezala se skoro od Havaja do obale severne Kalifornije, i tamo je stigla u subotu. 

Atmosferske reke su relativno uski oblaci vlage koji se formiraju iznad okeana i mogu izazvati obilne kiše dok prolaze preko kopna.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje na područjima Los Anđelesa, Orindža, Riversajde, San Bernadina, San Dijega, San Luis Obispoa, Santa Barbare i Venture.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve