U fokusu
03.09.2023. 02:50
Beta-AP

Istorijska poseta

Papa u Mongoliji (FOTO)

1
Izvor: Beta / REUTERS POOL / Remo Casilli

Papa Franja počeo je svoju prvu posetu Mongoliji ističući njenu tradiciju verskih sloboda koja, kako je rekao, potiče još od Džingis Kana, a uputio je poziv na mir i na prekid "podmukle pretnje korupcije". 

 

Papa se sastao sa predsednikom države Kurelsuk Uknauom, u tradicionalnom šatoru, postavljenom kod predsedničke palate, a napisao je u knjizi gostiju poruku da je došao u posetu Mongoliji, "zemlji mladoj i drevnoj, modernoj i bogatoj tradiciji", kao hodočasnik mira.

On  je u poseti maloj rimokatoličkoj zajednicu koja broji 1.450 ljudi i u regionu sa kojim Sveta stolica već dugo ima problematične odnose, jer su mu Rusija na severu i Kina na jugu.

Papa Franja je u govoru pohvalio mongolsku tradiciju verske slobode, ističući da je takva tolerancija postojala čak i tokom perioda ogromne ekspanzije Mongolskog carstva. Pozvao da takav period bratstva i mira zaživi i danas.

Kurelsuh je rekao da isti duh i dalje vodi napore Mongolije da bude mirna, multilateralna zrmlja na svetskoj sceni. 

Papa je rekao da religije  mogu predstavljati zaštitu od "podmukle pretnje korupcije, koja zapravo može predstavljati ozbiljnu pretnju razvoju svake ljudske zajednice".

Mongolija će biti domaćin konferencije UN o degradaciji zemljišta 2026. godine i pokrenula je kampanju za sadnju milijardu stabala u njenim ogromnim stepama, planinama i pašnjacima.

Pogledajte fotografije: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta papa misli o veštačkoj inteligenciji
1

Aktuelno

09.08.2023. 04:05

Šta papa misli o veštačkoj inteligenciji

Rimokatolički poglavar, papa Franja, pozvao je svet da razmiisli o potencijalnim opasnostima od veštačke inteligencije (AI), ukazujući na "remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke" nove tehnologije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve