UN proglasile odluku SAD o Jerusalimu ništavnom: 128 glasova “za” i devet “protiv”

UN proglasile odluku SAD o Jerusalimu ništavnom: 128 glasova “za” i devet “protiv”

Sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija; Foto: Beta/Kim Haughton


Generalna skupština UN na vanrednoj sednici, u četvrtak, sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila je američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim, dok je 35 zemalja bilo uzdržano.

Time je usvojena rezolucija kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu, a koju je predložila Palestina nakon veta SAD na sličnu rezoluciju, koju je u ponedeljak u Savetu bezbednosti UN podržalo 14 ostalih članova Saveta. Usvojenu rezoluciju su, uz Palestinu, predložili Turska, kao predsedavajuća samitu Organizacije za islamsku saradnju, i Jemen, koji predsedava Arapskoj grupi u UN.

U rezoluciji se navodi da je Jerusalim “pitanje konačnog statusa” i potvrđujuju se 10 rezolucija Saveta bezbednosti o Jerusalimu koje su usvojene još od 1967, uključujući zahteve da se konačni status tog grada mora rešiti u direktnim pregovorima izmedu Izraela i Palestinaca.

“Bilo kakve odluke i akcije koje bi izmenile karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nemaju pravnog efekta, ništavne su i nevažeće te se stoga moraju odbaciti”, stoji u rezoluciji. Takođe, od država se zahteva da se povinuju  rezolucijama Saveta bezbednosti koje se tiču Jerusalima i “da ne priznaju nijednu akciju niti meru koja bi bila protivna tim rezolucijama”.

Izrael je odbacio odluku UN i izrazio zadovoljstvo “velikim brojem zemalja koje nisu glasale za tu odluku”, dok je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa odluku pozdravio kao “pobedu za Palestinu”. Sa druge strane, američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila je da će SAD “zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Naime, Egipat, Avganistan i Iran, između ostalog, podržale su rezoluciju dok su istovremeno primaoci pozamašne američke pomoći. Osim SAD i Izraela, ostale zemlje koje su glasale protiv rezolucije su Gvatemala, Honduras, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Togo. AP je naveo da je 35 zemalja bilo uzdržano, kao i da je 21 država članica UN, od ukupno 193, bila odsutna,. Od zemalja iz okruženja, protiv američke odluke glasali su Srbija, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, dok su uzdržane bile Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar