U fokusu
30.09.2023. 13:07
R.E./RTS

Egzodus

Više od 100.000 Jermena izbeglo iz Nagorno-Karabaha

1
Izvor: Beta/PAN Photo / Vahan Stepanyan

Vlada u Jerevanu saopštila je da je 100.417 Jermena pobeglo iz Nagorno-Karabaha od 24. septembra

I šef Agencije UN za izbeglice Filipo Grandi objavio je da je više od 100.000 izbeglica stiglo u Jermeniju.

"Mnogi su gladni, iscrpljeni i potrebna im je hitna pomoć", istakao je Filipo Grandi na društvenim mrežama.
 

UNHCR i partneri pojačavaju podršku jermenskim vlastima, dodao je Grandi, ali je naglasio da je hitno potrebna međunarodna pomoć.

Ranije je zvaničnik agencije UN za izbeglice rekao da bi ukupan broj izbeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procenama celokupne populacije Nagorno-Karabaha.. 

Azerbejdžan je saopštio da će poštovati prava etničkih Jermena koji odluče da ostanu, ali da je zauvek uništio koncept otcepljene države.

Etnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je, 19. septembra, počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula "antiterorističke aktivnosti" kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje "jermenske vojne formacije".

Dan nakon početka vojne operacije, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je juče dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

Sukob oko Nagorno-Karabaha traje od kraja osamdesetih godina – kroz različite faze, i eskalacije i privremenog smirivanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve