U fokusu
28.02.2023. 10:30
Beta

Najavio obraća

Vučić: "Odgovoriću svima koji šire laži, i RTS-u, Tanjugu..."

1
Izvor: Beta / HINA / Slavko VUKADIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će posle "teške i uspešne borbe" na pregovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu, u utorak uveče odgovoriti "svim političkim i medijskim manipulatorima koji bi za mrvu vlasti zgazili sopstvenu državu".

"Srbija nema cenu, to je nešto što nikada nisu razumeli. Pobedićemo ih. Pobediće Srbija", napisao je Vučić uz video poruku na svom profilu na Instagramu i zahvalio građanima Srbije "na brizi i podršci u teškom danu".

On je u objavi rekao da analizira sve što se dogodilo u Briselu i pozvao građane da prate njegovo obraćanje, jer će govoriti, kako je rekao o "svim manipulacijama, lažima i neistinama koje šire ne samo tastatura ratnici, tajkunski mediji, već i RTS, Tanjug i mnogi drugi".

"Analiziram šta se sve dogodilo. Borili smo se koliko je bilo moguće u teškim uslovima i izborili i za budućnost Srbije u miru, za nastavak investicija u našu zemlju. A čuvamo svoju zakletvu i Ustav Srbije i Кosovo i Metohiju u sastavu Srbije", rekao je Vučić.

U Briselu su u ponedeljak uveče najpre održani odvojeni razgovori Vučića i Kurtija sa sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim i zajednički sastanak, povodom Predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako je navedeno u tekstu evropskog predloga sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištrine, Srbija i Kosovo će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

U tekstu sporazuma koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, navedeno je da će dve strane razmeniti stalne misije koje će biti uspostavljene u sedištu odgovarajuće vlade.

Obe strane će međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate, piše u tekstu sporazuma.

Strane se sporazumom obavezuju i da će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite mestima srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Vučić je posle sastanka u Briselu rekao da čeka da vidi implementacioni plan koji se tiče prethodno postignutih obaveza Beograda i Prištine, a da je Zajednica srpskih opština (ZSO) na prvom mestu.

Kazao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti na taj sastanak "došao sa idejom da se nešto potpisuje", ali da o tome nije bilo razgovora i da tako nešto nije prihvaćeno.

"Ja čekam da vidim pre svega implementacioni plan koji se tiče prethodno postignutih obaveza", rekao je on.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
2°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve