Uncategorized
16.05.2018. 10:17
Andrej Mlakar, Foto: Printscreen Youtube

26 GODINA OD KAD JE EKSPLOZIJA UNIŠTILA NAJSKUPLJU INVESTICIJU BIVŠE JNA: Kako je uništen aerodrom " Željava" kod Bihaća

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Subota rano ujutro 16.maja 1992 godine, pre 26 godina, tačno u 5.20 sati ujutro odjeknula je prva  eksplozija, pet minuta do šest začula se serija eksplozija na pistama aerodroma Željava kod Bihaća, u 6.47 odjeknula je jaka eksplozija  u dubini planine i uz jaku grmljavinu sva četiri ulaza u podzemne hangare  vojnog aerodroma Željava bili zarušeni. Na ovaj način specijalna inženjerijska jedinica bivše JNA digla je u vazduh jednu od najskupljih investicija bivše JNA, podzemni aerodrom čija je gradnja trajala skoro 10 godina i u koji je prema nekim procenama uloženo čak 8 milijardi dolara u jedan gradndizoni prekat i jedan od građevinskih simbola bivše SFRJ.

Svoj kraj aerodrom je doživeo 32 godine od svečanog otvaranja.  Eksploziv je aktiviran u specijalnim komorama postavljenim tačno na određenim mestima duž piste, stajanki i drugim vitalnim tačkama aerodroma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Aerodrom Željava, Foto Printscreen Youtube

Naime komore za smeštaj eksploziva postojale su još od ranije, kopane su u obliku tunela koji su se koso, a onda vertikalno spuštali u dubinu ispod svake piste. U 6.47 sati začula se jaka eksplozija uz potpmulu grmljavinu sa kojom su sva četiri ulaza u podzemne hangare bili zarušeni.

Trinaest minuta pre osam sati sam Bihać zatresao se od stravične eksplozije, a sa obronaka Plješivice digao se u vazduh plamen i dim, kao da je u pitanju kataklizma.

Postoje neproverene priča da je serija eksplozija izazvalo tektonski poromećaj kao da je u pitanju zemljotres snage 9 po Merkalijevoj skali. Sa ovom poslednjom eksplozijom cela vazduhoplovna baza je bila onesposobljena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Aerodrom Željava, Foto Printscreen Youtube

Čuvena vojna baza u kojoj je bio prestiž boraviti, a kamoli raditi je uništena sa 56 tona eksploziva.

Jezive detonacije progutale su aerodrom u kome je nekada radilo i boravilo oko 2000 pilota, aviomehaničara, tehničara, vojnika. Jedino nije bila uništena radarska stanica na vrhu Plješivice.

Inače tokom rata sam aerodrom je bio linija razdvajanja izmešu 15. ličkog korpusa i 5. korpusa Armije BiH.

Više o tome kako je aerodrom građen možete pročitati u tekstu (VIDEO) NAJSKUPLJA INVESTICIJA JNA: Ovako je izgrađen i uništen najmoćniji podzemni VOJNI AERODROM u Evropi

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve