Uncategorized
01.03.2017. 23:06
Piše: Ljiljana Keković

Iza prilično nevešto

BRITANSKI "TELEGRAF" OTKRIVA: Rusi planirali ubistvo Mila

1430452868569cae2429a6c064827861_v4_big.jpg

Iza prilično nevešto organizovanog atentata na Mila Đukanovića stajali su određeni delovi ruskih obaveštajnih službi za koje još nije utvrđeno

Iza prilično nevešto organizovanog atentata na Mila Đukanovića stajali su određeni delovi ruskih obaveštajnih službi za koje još nije utvrđeno da li su delovali sa znanjem ili bez znanja zvanične Moskve, ili su pak delovali tako da, ako nešto krene po zlu, Moskva može da kaže da o tome ne zna ništa

Crna Gora je bila jedna od najbitnijih tema na sastanku britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, odnosno, kako tvrde britanski mediji, pokušaj državnog udara koji je pokušan u noći između 16. i 17. oktobra prošle godine.

Prema njihovim tvrdnjama, koje izvor imaju u visokim krugovima Vajthola, cilj pučista je bio da se ubije Milo Đukanović. Državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili su ruski obaveštajci, uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO, navodi se u tekstu britanskog lista „Telegraf".

Plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude sproveden u delo, a cilj je bio da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO. Sve se to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je „institucija iz Hladnog rata" čije širenje u poslednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

„Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, planiran za 16. oktobar prošle godine, bio je nesumnjiv primer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada", rekao je „Telegrafu" neimenovani izvor iz britanske vlade.

„Telegraf" podseća da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

„Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, planirali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Ali, ističe list, britanske i američke obaveštajne agencije su pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvetle ceo slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umešani visoki ruski zvaničnici.

„Enkriptovani telefonski razgovori, prepiske preko mejla i iskazi svedoka saradnika sada su deo istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore", piše „Telegraf".

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je „Telegrafu" da nema sumnje da je sve organizovano i finansirano od ruskih obaveštajnih zvaničnika, zajedno s nacionalistima u Crnoj Gori.

Izvori britanskog lista su kazali da je sve planirano tako da se mogu okriviti nacionalisti i lažni ruski agenti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da je plan bio bez podrške s visokog nivoa.
„Pričate o zaveri da se poremeti ili svrgne vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio", kazao je jedan od izvora „Telegrafa".

Detalji plana su obelodanjeni nakon što je britanski sekretar odbrane, ser Majkl Falon upozorio na „promene poteza" u mešanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Falon je krajem oktobra upozorio da Rusija „očigledno testira NATO i Zapad, tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu".

S druge strane, Milivoje Katnić, specijalni tužilac u Crnoj Gori, dao je vrlo zanimljivu izjavu koja možda na najbolji način opisuje suštinu ovog pokušaja državnog udara. Katnić je, naime, izjavio da do sada imamo dokaze da su ruske nacionalističke strukture bile umešane u ovaj zločin, ali da su i određena državna tela bila umešana do određenog nivoa. „Očekujemo od ruskih državnih organa da istraže koja su to tela i u kojoj su meri učestvovala." Ipak, ostaje utisak, iako je zvanično demantovano da su ruski obaveštajci sklonjeni iz Srbije, da je sam dolazak Nikolaja Patruševa u Beograd nakon ovog incidenta dovoljan pokazatelj.

„Telegraf" piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba da odustane od članstva u NATO. Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili da bude makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu.

RUSI DEMANTUJU

„Premijer Crne Gore Duško Marković nije izdržao a da se ne pridruži povlačenju teza koje se u poslednje vreme naširoko koriste u SAD i EU, i optužio Moskvu i neke ruske specijalne službe u mešanje u unutrašnje stvari u toj zemlji (Crnoj Gori)", istakla je Zaharova na konferenciji za štampu.

O njenim rečima, specijalni tužilac Milivoje Katnić je „otišao još dalje, pokušao je da razvije tu misao pominjući prisustvo specijalnih snaga Federalne službe bezbednosti na crnogorskoj teritoriji".

„Sve te izjave su apsolutno neosnovane. Nažalost, njih objavljuju mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije. Ako se pozicija Rusije i pominje, to se čini usput i, naravno, neproporcionalno informaciji koja se objavljuje", navela je Zaharova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve