Da li ste znali kako su nastala imena srpskih gradova?

Da li ste znali kako su nastala imena srpskih gradova?


Na šta pomislite kada kažete Leskovac, da li i vas kopka šta se krije iza imena ovog grada? Svi smo čuli za Singidunum, Viminacium, Naissus. Ali tu su i drugi gradovi na kojima je bogata i turbulentna istorija naše države ostavila trag, a njihova imena su se kroz istoriju menjala.

Čačak, grad za koji kažu da u njemu žive posebni ljudi, često pevači, koji gaje ljubav prema oružju, nekada se zvao Gradac, a od 15. veka nosi današnji naziv. Legenda kaže da su Sveti Sava i njegov otac Simeon prilikom izgradnje manastira Vavedenje, imali slugu koji je uz reku Moravu ostavljao kamenje na mestu gde je sada Čačak, a na pitanje šta to radi, on odgovara: ,,Eto čačakam nešto”. I tako nasta Čačak.

O imenu Smedereva, nekadašanje prestonice Srbije, simbolu uspona i pada srpske države, poznatoj i po dugoj tradiciji proizvodnje vina postoje brojne teorije. Jedna od teorija kaže da je naziv Smederevo nastao kao kovanica dve reči ,,smet” i ,,drevo”, s pogledom na brdovite i šumovite predele Smedereva. Druga teorija kaže da grad nosi ime po Smenderu, što je bilo često srednjovekovno ime. Pojedini istoričari navode mogućnost da naziv Smederevo vuče korene iz iranskih, odnosno hazarskih toponima. U prevodu sa iranskog ,,Semender” znači krajnja vrata, položaj kakav je u Hazariji imao grad Semender, koji je poput našeg Smedereva bio utvrđeni grad sa baštama i vinogradima u okolini, koji je imao ulogu bedema odbrane od neprijatelja.

Po jednoj legendi ispod brda u blizini sadašnjeg grada Leskovca nalazilo se jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leska, odnosno lešnik. Po njoj je i naselje dobilo ime Leskovac i to pre više od 600 godina, ali je u vreme turske vladavine dobija ime Hisar od turske reči koja označava tvrđavu.
Naziv Subotice menjao su se veliki broj puta kroz istoriju. Jedan od najranijih naziva je Zabadka, što je jedna od varijacija naziva grada na mađarskom jeziku Szabadka, od reči Szabad, što znači slobodan i sufiksa ka, što označava deminutiv. Možemo zaključiti da najranije ime Subotice označava nešto ,,malo”, ,,drago” ili ,,slobodno mesto”.

Ovo su samo neki od gradova za čije se nazive vezuju zanimljivosti, a tu su još i mnogi drugi, jer je naša istorija zaista prebogata da bi stala u jedan tekst.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar