DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA: Održana centralna manifestacija u Donjoj Gradini

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA: Održana centralna manifestacija u Donjoj Gradini


DONJA GRADINA – U Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice održana je centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kao i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS i Srbije.

Na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu ustaških koncentracionih logora, prenosi RTRS.

Parastos srpskim žrtvama služi srpski patrijarh Irinej, a potom su bile upućene jevrejska i romska molitva.

Na grobnom polju Topole u Spomen-podrucju Donja Gradina položeni su venci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u Jasenovcu.

Obeležavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služio episkop banjalučki Jefrem.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina bilo je najveće stratište u sistemu koncentracionog logora Jasenovac.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar