Uncategorized
07.09.2017. 10:25
R.E.

Dvorac kao iz bajke

img_4276.jpg

Leto još uvek traje, a to znači da još ima vremena za osmišljavanje idealnog provoda na moru. Ipak, sve veći broj turista odlučuje za malo drugačije letovanje i boravke na ne toliko popularnim mestima u nameri da doživi istinsku avanturu i nezaboravne trenutke sa porodicom ili prijateljima. Ukoliko biste želeli da se „vratite“ u period s kraja 19. i početka 20. veka, da na trenutak spoznate i osetite to vreme i probudite svoju maštu, postoji destinacija kod Bečeja, na svega 60km od Novog Sada koja vam to može omogućiti.

U pitanju je dvorac Fantast, stari vojvođanski dvorac koji je sagradio ugledni Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja 19. i početka 20 veka. Na svom imanju, koje se prostiralo na preko 2600 jutara zemlje, sagradio je, u sred ravnice, dvorac iz mašte. Kompleks obuhvata i mali kaštel, kapelu, ergelu i park sa jezerom.
Park koji okružuje čitav dvorac predstavlja mešavinu engleskog i francuskog tipa parkova, u kome postoje uređene staze za šetnju. Centralni deo zauzima bazen koji je bio u funkciji za vreme Bogdana Dunđerskog. Pored dvorca, Bogdan Dunđerski sagradio je i kapelu u kojoj je sahranjen, a koja je građena uporedo kada i dvorac, početkom dvadesetih godina prošlog veka u neovizantijskom stilu.  Ikonostas ove kapele oslikao je Uroš Predić, naš poznati slikar i veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog.

Ovo velelepno zdanje danas je pretvoreno u ugostiteljski objekat sa smeštajnim kapacitetima, svečanim salama i restoranom sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom koji turistima nudi mogućnost da se bar na kratko „vrate“ u vreme kada je Bogdan Dunđerski živeo i zabeleže nezaboravne trenutke.
Već danas krenite put Bečeja, u avanturu otkrivanja jednog od najpoznatijih dvoraca u Srbiji i uživajte u bajkovitom ambijentu vojvođanske ravnice, jašite konje iili uživajte u vožnji fijakerom. Rezervišite noćenje sa doručkom po ceni već od 1.520 dinara.
Za više informacija posetite sajt www.fantast.pikbecej.rs ili pozovite 064 898 0 295.

KAKO JE DVORAC DOBIO IME?

Bogdan Dunđerski bio je ljubitelj konja, veruje se da ih je imao preko 1400, od kojih je najpoznatiji baš bio Fantast. Kao trogodišnje grlo, ovaj konj je na beogradskom hipodromu pobedio u sve tri trke i osvojio sve titule. Kada je uginuo, Bogdan Dunđerski je ovom velelpnom dvorcu, dao upravo njegovo ime. Kosti ovog čuvenog konja Bogdana Dunđerskog izloženi su u jednoj vitrini dvorca.

Danas se u okviru kompleksa nalazi ergela koja se prostire celom dužinom kompleksa. Na tom prostoru nalaze se četiri konjušnice i više pomoćnih objekata kao i padok i staza za trening galopera. U konjušnicama gosti mogu da vide čuvena grla kao što su Honoured guest, Trinidad i Soaring Falcon.

Uz pomoć iskusnih instruktora-trenera moguće je i jahanje, vožnja kočijama dok zimi posetioci mogu da uživaju u vožnji saonicama u predivnom ambijentu snegom pokrivene ravnice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve