Uncategorized
06.06.2019. 15:35
Tanjug

Fabrici: Bez odlaganja naći sveobuhvatno rešenje za KiM, status kvo nije održiv

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bez odlaganja je potrebno naći sveobuhvatno rešenje između Beograda i Prištine koje bi bilo na korist građana u regionu, kaže šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On je, ponavljajući stav da će EU nastaviti da u tome posreduje i podržava, uputio na reči šefice evropske diplomatije Feredike Mogerini da "status kvo očigledno nije održiv".

"Sveobuhvatan sporazum će utrti put daljim investicijama, privrednom rastu i zapošljavanju. Njegov sadržaj, koji će obuhvatiti sva nerešena pitanja, treba da definišu dve strane" istakao je Fabrici za Novi magazin.

Izveštaj EK izbalansiran

Kako je rekao, sadržaj sporazuma čije se rešenje "ne može spolja nametati", mora u potpunosti da bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU, kao i da ima podršku regiona, "imajući na umu potrebu za prosperitetom i opipljivim napretkom na evropskom putu obeju strana".

Odgovarajući na pitanje da li izveštaj EK sadrži i političke ocene, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, Fabrici je ponovio uveravanja da je izveštaj činjeničan i izbalansiran.

 

"To je ocena ispunjenosti evropskih kriterijuma definisanih u kopenhaškim kriterijumima. EU želi da vidi sprovođenje reformi kojima će se ispuniti kriterijumi EU. Izveštaj nikad nije bio toliko jasan i direktan o pitanjima koja treba rešiti pod hitno i odlučno", zaključio je Fabrici
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve