Francuska vlada se priprema da suspenduje takse na gorivo

Francuska vlada se priprema da suspenduje takse na gorivo

(AP Photo/Francois Mori)


Francuska vlada se priprema da suspenduje takse na naftne derivate, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Taj izvor je dodao da bi kasnije u toku dana francuski premijer Eduar Filip mogao da objavi “moratorijum na povećanje poreza na gorivo” u pokušaju da smiri nezadovoljstvo građana okupljenih u pokretu “žutih prsluka”.

Povećanje poreza na gorivo trebalo je da stupi na snagu 1. januara.

Sastanak koji je francuski premijer Eduar Filip trebalo da održi s predstavnicima “žutih prsluka” odložen je jer su neki od predstavnika demonstranata odbili poziv šefa vlade pošto su, kako navode, dobili pretnje smrću, javljaju francuski mediji.

Prvobitno je planirano da sastanak bude održan danas po podne u palati Matinjon, sedištu premijera, ali je Filipov kabinet potvrdio da je sastanak otkazan.

Iz Matinjona su, istovremeno, najavili da će se premijer kasnije danas obratiti javnosti i saopštiti da će odluka o povećanju poreza na gorivo biti suspendovana u pokušaju da se smiri protestni pokret koji se, u međuvremenu, radikalizovao.

“Mond” i “Frans enfo” navode da će planirano povećanje poreza, koje je izazvalo proteste, biti suspendovano na nekoliko meseci, a očekuje se da će Filip najaviti i druge mere usmerene na ublažavanje tenzija.

Predstavnica “žutih prsluka” Žaklin Muro izjavila je jutros francuskom radiju RMC da su joj nepoznate osobe pretile telefonom upozorivši je da ne ide na sastanak s premijerom.

“Ako krenem vozom, rizikujem da me prepoznaju”, rekla je ona.

Žaklin Muro je francuski medijima rekla da su “slobodni žuti prsluci”, koji pozivaju na izlazak iz krize nastale iz nezadovoljstva građana povećavanjem cena goriva i poreza, dobile na desetine pretnji smrću od “anarhista kojima se manipuliše”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar