Uncategorized
06.06.2019. 17:33
Tanjug

HARADINAJ MERKELOVOJ: U Parizu zahtevamo priznanje Srbije i još pet članica EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije, tokom njihovog sastanka u Berlinu.

On je istakao da će na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiti priznanje takozvanog Kosova i od Srbije, ali i od još pet zemalja članica Evropska unije. Haradinaj je izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da očekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje "međusobno priznanje u postojećim granicama".

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, "zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova". Kako je prenela prištinska "Gazeta Expres", Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

Pročitajte još - Dogovori, posledice, opstanak: Kosovska zaostavština za budućnost

"Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom", rekao je Haradinaj i dodao da će na predstojećem samitu u Parizu, prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Facebook

"U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznaju Kosova od Srbije i pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile. Priznanje kosovske nezavisnosti jedino je preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine", rekao je Haradinaj i ponovio da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira "priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama".

Povezane vesti - Vučić: Razgraničenje sa Albancima je najzdravija opcija

Haradinaj je to napisao na svom fejsbuk profilu nakon razgovora sa nemačkim parlamentarcima u Berlinu, gde se nalazi u jednodnevnoj poseti.

"Sa nemačkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji između Kosova i Nemačke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba da rezultira priznanjem u postojećim granicama", napisao je Haradinaj.

Inače, Haradinaj je u Berlinu razgovarao sa članovima parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Bundestaga, Josipom Juratovićem, Nezahatom Baradarij iz SPD, Fridrićom Ostendorfom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve