HARADINAJ MERKELOVOJ: U Parizu zahtevamo priznanje Srbije i još pet članica EU

HARADINAJ MERKELOVOJ: U Parizu zahtevamo priznanje Srbije i još pet članica EU


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije, tokom njihovog sastanka u Berlinu.

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, “zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”. Kako je prenela prištinska “Gazeta Expres”, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

Pročitajte još – Dogovori, posledice, opstanak: Kosovska zaostavština za budućnost

“Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom”, rekao je Haradinaj i dodao da će na predstojećem samitu u Parizu, prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova.

foto: Facebook

foto: Facebook

“U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznaju Kosova od Srbije i pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile. Priznanje kosovske nezavisnosti jedino je preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine”, rekao je Haradinaj i ponovio da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira “priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama”.

Povezane vesti – Vučić: Razgraničenje sa Albancima je najzdravija opcija

Haradinaj je to napisao na svom fejsbuk profilu nakon razgovora sa nemačkim parlamentarcima u Berlinu, gde se nalazi u jednodnevnoj poseti.

“Sa nemačkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji između Kosova i Nemačke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba da rezultira priznanjem u postojećim granicama”, napisao je Haradinaj.

Inače, Haradinaj je u Berlinu razgovarao sa članovima parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Bundestaga, Josipom Juratovićem, Nezahatom Baradarij iz SPD, Fridrićom Ostendorfom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar