Uncategorized
29.05.2020. 16:04
Tanjug/Foto: Dragan Kujundžić

"Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu, biće - hajde da zgazimo Vučića"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona".

Vučić je rekao da je vreme da govorimo otvorenije o dve stvari: kako sagledavamo odnose u svetu, a druga je pozicija Srbije u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove.

"Danima i nedeljama pravio sam analize svega što se dogodilo i šta bi moglo da se dogodi. Pred nama su izazovi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u prethodnih šest meseci se više stvari promenilo, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti", ocenio je on.

Vučić je ukazao na to kako je pandemija uticala na ekonomiju i ocenio da uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina.

"Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, i ima želju da nastavi ono što je bila američka želja - to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog igrača u globalizaciji. Uspela je da pokaže dozu solidarnosti koju mnogi nisu mogli da pokažu", rekao je Vučić.

On je ukazao na to kolike su posledice pandemije u SAD, ali je ocenio da će se brže nego male zemlje ekonomski oporaviti.

"U tim uslovima govoreći u političkom, ekonomskom i vojnom smislu izdvajaju se SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka i Rusija", kazao je Vučić i dodao da veći nivo solidarnosti možemo očekivati od tih zemalja.

Pročitajte još: Crna Gora dozvolila građanima Kosova ulazak u zemlju

Vučić je kazao da prvi ukazuje na takvu poziciju sila u svetu i dodao da kao Srbija nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma koliko smo mali.

"Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali za CG, BiH tada Srbija nikome nije smetala", kazao je on.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je kazao da je ideja o putovanju samo uz ličnu kartu propala, jer nije "imala tutora".

"Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju Kosova i Metohije, sve svetske i regionalne sile. A kada bismo mi rekli jednu reč o njima, rekli bi da se mešamo u unutrašnje stvari", rekao je Vučić.

On je kazao da je njegova krivica u tome što nije smeo zbog istorije da sakrije prezir prema onima koji su pokazali takav stav prema Srbiji.

"Dok sam predsednik tako ću se odnostiti prema svima koji misle da smo otirač o koji mogu svoje prljave noge da obrišu, da ga gaze i kažu da treba da budemo zadovoljni kako se divno odnose prema nama", rekao je Vučić i dodao da nije mogao da kaže sve što misli, jer je predsednik Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Za nas je strašno važno da gledamo šta se zbiva oko nas", poručio je Vučić.

Ipak, zaključio je da Srbija ima svoj strateški put u Evropsku uniju.

"Mi ostajemo na svom putu za Evropsku uniju, sarađivaćemo sa Kinom", rekao je on i dodao da će ubuduće odgovoriti svima koji mu zamere na toj saradnji.

On je dodao da je potrebno da se "maknemo iz senke velikih".

"Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu, biće - hajde da zgazimo Vučića. Nije meni problem što sam lično tu, nego što posledice oseća Srbija", zaključio je on.

Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine. Sve manje kaskamo za evropskim zemljama, poručila je ministarka Jadranka Jokismović. Zemljama Balkana jeste mesto u EU, rekao je predsednik Vučić, koji je prisustovao potpisivanju finansijskog sporazuma.

Finansijski sporazum za prvi deo IPA programa za 2020. godinu potpisan  je u Beogradu, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Nije obaveza nijedne zemlje EU da novac svojih obveznika troši na nas, zato sam veoma zahvalan, hvala svim zemljama članicama i evropskoj administraciji", rekao je Vučić.

Objasnio je da će novac biti uložen u lokalnu samoupravu, jer su opštine kada je reč o javnim finansijama slaba karika u odnosu na republičku vladu.

Takođe, biće uložen u energetsku efikasnost, odnosno zaštitu životne sredine, rekao je Vučić podsećajući da je kvalitet vazduha do dolaska korone u Srbiju bio jedan od najzapaženijih problema.

Podsetio je da je EU najveći izvor direktnih stranih investicija.

Naveo je i da Srbija očekuje ne samo jasnu evropsku perspektivu, već i da se govori i o članstvu u EU.

"Znamo da će uek moći da se kaže da treba da se sprovedu reforme, reše problemi sa Prištinom. Sve razumemo, samo bismo hteli da imate jasnu poruku da ćemo, ako se to uradi, biti članica EU", rekao je Vučić.

Pomoć od 100 evra i bez lične karte

Kada je reč o pomoći države od 100 evra, predsednik Aleksandar Vučić rekao je za Pink da će se naći način da novac dobiju i oni kojima su lične karte istekle, ali pod uslovom da podnesu zahtev za produžetak važenja ovog dokumenta.

Vučić je rekao i da je, analizirajući dodelu pomoći, došao do podatka da oko 50 odsto stanovništva živi u Beogradu i okolini prestonice.

Konferencija se održava u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve