LEGENDA ARSEN VENGER: Profesor igre i finansija

LEGENDA ARSEN VENGER: Profesor igre i finansija

Foto: AP Photo/Jon Super


Za sve ove godine, Venger je iz sezone u sezonu potvrđivao reputaciju poslovnog i finansijskog eksperta. Za razliku od klubova koji izdvajaju na desetine miliona evra za transfere i koji se hvale visokim prihodima, u Arsenalu su ponosni na profit

Arsen Venger – leteći Profesor. Za vreme utakmice Arsenala protiv Vest Bromvič Albiona, iznad stadiona „Hotorns” avion je u dva naleta vukao dve različite poruke: „Nema ugovora – Vengere, odlazi” i „U Arsena mi verujemo”
Kako će izgledati postvengerovski Arsenal, pitanje je nad kojim drhte pristalice „tobdžija”. Očekivanja su bila velika. Računalo se – Čelsi, Junajted i Siti ne mogu odmah da prihvate prebacivanje na Konteov, Murinjov i Gvardiolin program, a Liverpul s Klopom nije do kraja definisan. Znači, dok rivali budu u fazi adaptacije na nova taktička rešenja, Arsenal će odmaći na putu za titulu koja se čeka 14 godina. Kad tamo, i ova sezona ćorak. Zna se, menadžer je prvi na udaru. Mnogima zvuči čudno, ali najveća odbrana Vengera je Aleks Ferguson. Kako su samo „crveni đavoli” utihnuli kad je legendarni menadžer napustio „Old Traford”! Velike pare su potrošene, a takmičarska očekivanja su izneverena padom u zonu koja je bliža sredini nego vrhu tabele. A s Fergusonom je Junajted čak 21 sezonu bio među prva tri.
Računica američkog tajkuna
Svi su svesni da će doći do urušavanja klupske vertikale na „Emiratima” kad ode Venger. Pitanje je samo kakvog će intenziteta biti to urušavanje i koliko dugo će trajati. Vlasnik Arsenala Sten Krenke je sportski tajkun čiji je portfolio popunjen timovima svih najbogatijih liga na planeti: NBA (Denver Nagetsi), NHL (Kolorado Avalanči), NFL (Los Anđeles Ramsi). Njega Arsenal interesuje onoliko koliko profita donosi. On ne stavi glavu među dlanove kad Ozil s bolnom grimasom padne na travu, niti gleda u nebo nad „Emiratima” kad Žiru puca penal. On normalno ode u ofis jutro nakon debakla u Minhenu. Taj Amerikanac ne treperi iz kola u kolo. Njega interesuje rezultat u finalu 31. decembra. Ta i takva račundžijska saznanja pojačavaju strah navijača – šta posle Arsena?
A kako je radio Venger? Francuz je više od menadžera! Ser Met Bejzbi iz legendarne ere Mančester junajteda, sredinom šezdesetih godina s Denisom Louom i Džordžom Bestom u špicu, osvajač Lige šampiona 1968, bio je simbol za menadžera. Kod nas su mnogi fudbalski treneri decenijama isticali kako bi i kod nas trebalo da se struka približi kasi, ali uzalud, jer i pored svih osvojenih trofeja, tek su odlaskom u inostranstvo imali kakav-takav upliv u klupsku politiku po pitanju finansijskih pozicija. Arsen Venger ne samo da je menadžer s kompetencijama o kojima su srpski i jugoslovenski treneri sanjali nego je – šef trezora! Njegova poslovna filozofija bazirala se na kupovini talentovanih igrača, za koje je bio spreman da izdvoji tačno onoliko novca koliko je potrebno da bi ga doveo. Dodatni metodi pritiska bili su iz nematerijalne sfere – Arsen Venger, Arsenal i fudbal. Jednostavnije, nije želeo da izdvaja ogromne sume kupujući najskuplje igrače na tržištu, prepoznavao je materijal i oblikovao dijamante prema svojim projekcijama. „Bez talenta u fudbalu ne možeš ništa. Međutim, u dobi od 20 godina, upravo ono što je u igračevoj glavi važnije je od bilo čega drugog. Upravo to stvara karijeru.” Verovao je u frankofonski fudbalski gen pa je skoro polovina Arsenalovih transfera završavana sa „que”.
Za sve ove godine, Venger je iz sezone u sezonu potvrđivao reputaciju poslovnog i finansijskog eksperta. Za razliku od klubova koji izdvajaju na desetine miliona evra za transfere i koji se hvale visokim prihodima, u Arsenalu su ponosni na profit. Ni ogromna investicija od 600 miliona evra u novi stadion „Emirati” (60.432 mesta) nije gurnula klub u minus. Na aktivnoj strani Arsenalovog konta uvek je velika stavka „realizovani transfer” kao rezultat oplemenjivanja igračkih vrednosti pod nadzorom svetski priznatog stručnjaka iz oblasti fudbalskog filigranstva. Ti iznosi su svake godine nekoliko puta veći od investicija u fudbalski kadar. I tako ukrug. Funta ide na funtu. Ono što posebno krasi Arsenal pod Vengerom jeste kontinuitet. Londonski klub je ove godine upisao svoju 19. sezonu u Ligi šampiona, i to sve otkad je Francuz uzeo brusilicu u ruke. Po tom osnovu, ispred Arsenala je pet klubova: Mančester junajted, Porto(!), Bajern, Barselona i Real Madrid. Uveo je „tobdžije” u visoko evropsko društvo krajem prošlog veka i jedini je nebritanac koji je dva puta, 1998. i 2002, osvojio The Double, odnosno Premijer ligu i FA kup.
Šta reći o stručnjaku koji je još 31. oktobra 2009. osvojio 1000. bod s Arsenalom? Kao igrač u provansama bio je na defanzivnim pozicijama, ali kao trener bio je praktični zagovornik ofanzive.
Engleski „passing game”
Kad je u ranu jesen 1996. iz Nagoje stigao na Ostrvo, zaljuljao je kolevku fudbala opredeljenjem za novi način igre. Engleski fudbal je tada bilo jednostavno opisati. Sa četiri reči: žestoki dueli i duge lopte. Francuz je spustio loptu na zemlju. Bio je to prst u oko fudbalskim konzervativcima u Engleskoj, ali suza nije potekla, niti je vid zamućen. Naprotiv. Menadžer Arsenala je već tada anticipirao tokove kojima će fudbal poteći. Postao je rodonačelnik novog modela „passing game”.
Arsen je imao zanimljivo trenersko ishodište. Roditelji Alfons i Luis, iz pokrajine Alzas, držali su restoran „Kod zlatnog krsta”. „Taj bar-restoran bio je centar fudbalskog kluba. Razgovaralo se samo o fudbalu. Ljudi su od utorka ili srede slagali tim koja će igrati u nedelju. Počeo sam da se uključujem u to sa devet ili 10 godina.”
I nije dugo trebalo da istrči na teren. Počeo kao golman, pa kao odbrambeni igrač, pa centralni vezni. Do 24. godine, ipak, nije postao profesionalac. Prelazak u drugoligaški Miluz, pa korak nazad u trećeligaški Voban. U najviši takmičarki rang stigao je sa 29 godina. Tu je uspeo da osvoji šampionat Francuske, ali je u tri sezone odigrao svega 12 utakmica. Sa 32 godine kači kopačke o klin, navlači patike i odlazi u trenersku akademiju. „Nisam imao vremena sebi da postavljam bilo kakva egzistencijalna pitanja. Ambicije su se uskladile s fizičkim mogućnostima. Nisam mogao zauvek igrati fudbal.”
Arsenal je pod komandom, ispravnije uz notne sveske Arsena Vengera igrao najlepši fudbal. Navijači „tobdžija” duže od decenije sanjaju jedan te isti san – titulu šampiona Engleske. Kako sezone odmiču, košmar je sve zamršeniji i jutra turobnija. Poslednja titula je osvojena u sezoni 2003/04. Kakva je to superiornost bila. Bez poraza. Ehej, cela sezona, a nijednom pognuta glava – 26 pobeda i 12 remija. Knjigovodsteni ulaz – izlaz: dato 73, primljeno 26 golova. Tim: Jens Leman – Etame Loren, Sol Kembel, Kolo Ture, Ešli Kol – Patrik Vijera, Žilberto Silva, Frederik Ljungberg, Rober Pires – Denis Bergkamp, Tjeri Anri. Od tada nijednom fudbalskom orkestru u Premijer ligi nije uspelo da u cugu odsvira „We are the Champions”. Skor 38-26-12-0, titula sa 11 bodova više od drugoplasiranog Čelsija. Ipak, više od onoga što je ostalo na semaforu ili u tabeli jeste umetnički utisak. Kakav je to bio vatromet fudbala. Za ilustraciju, navedimo trojku: Denis Bergkamp, mag iz Holandije, Rober Pires, plutajuća mina koja je te sezone čak 14 puta palila mrežu rivala, te Tjeri Anri, po mišljenju mnogih najbolji napadač u istoriji Arsenala, koji je te godine je upisao 30 topovskih udara. U to vreme na „Hajberiju” se svake druge nedelje igrala lepotica sveta. Venger je postao prvi Britanac koji je dve sezone završio bez nule na kontu. U svaku liniju tima, u svaki potez utisnuta je lepota fudbala. Žig kao na plemenitom metalu. Visokokaratno bleštavilo stiglo je do svemira. Astronom Jan P. Grifin, navijač Arsenala, inspirisan delom omiljenog menadžera, svoje nebesko otkriće nazvao je Asteroid 33179 Arsenewenger.
Iz tog vremena ostalo je zapisano da je Dejvid Dejn, zamenik predsednika kluba, ponudio Vengeru doživotni ugovor, što je podrazumevalo da uđe u menadžment kad završi trenersku karijeru. Dejn je nedugo posle smenjen pa se ta njegova ideja nije posebno razrađivala. Tada niko nije smatrao za shodno da troši vreme i emocije na to šta će Profesor raditi kad napusti „zbornicu”. Bilo je mnogo važnijih stvar i dubokih verovanja da je samo pitanja trenutka kad će pehar Lige šampiona stići u muzej ovog harizmatičnog kluba.
Venger ima diplomu elektrotehničkog fakulteta i master ekonomije, koji je odbranio na Fakultetu ekonomskih nauka u Strazburu. Poliglota je – pored maternjeg francuskog, govori nemački, engleski, španski i italijanski, a „ako zatreba”, služi se i japanskim.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar