LIMNOS: Duh antičke Grčke i pravog mediterana

LIMNOS: Duh antičke Grčke i pravog mediterana


Za ljubitelje letovanja i uživanja u grčkoj tradiciji, pravom duhu mediterana i netaknutoj prirodi, vulkansko ostrvo Limnos predstavlja idealan izbor. Nalazi se u severnom delu Egejskog mora. Zbog istorije bogate brojnim ratovima i pokoravanjima, na Limnosu su vidljivi tragovi brojnih civilizacija, od Tračana, Grka i Persijanaca, preko Rimljana i Venecijanaca, pa sve do Turaka. Na Limnosu još uvek nije prisutan masovni turizam u svom pravom obliku, zbog čega ovo ostrvo mami brojne turiste koji su ljubitelji još uvek neotkrivenih destinacija.
Limnos krase zaklonjeni zalivi, dugačke plaže i panorama vulkanskih stena ukrašena malim brdima i tradicionalnim selima sa živopisnim kamenim kućicama. Ostrvo obiluje voćnjacima od kojih stanovništvo pravi lokalne proizvode visokog kvaliteta i jedinstvenih ukusa, kao što je čuveno vino „Muskat sa Lemnosa“. Takođe, jedan od specijaliteta sa Limnosa su: kalithaki (mala korpa), vrsta belog sira koji se suši u prirodi u malim pletenim korpicama i melichloro (u prevodu – mekani sir boje meda). Ukusan med od majčine dušice i sveža jela od ribe su jedan od najvećih poklona prirode na Limnosu. Jedna od tajni ostrva Limnos je i „Ammothines“ pustinja, jedina pustinja u Evropi.

Glavno i najveće mesto na ostrvu je Mirina koju krasi tradicionalan izgled, popločane ulice, stare kamene palate, promenada uz more sa mnogobrojnim tavernama, kao i impresivni zamak iz Vizantijskog perioda, smešten na malom poluostrvu odakle se pruža izuzetan pogled na ceo grad. Jedno od najlepših mesta na Limnosu je Plati, udaljeno 2 km južno od Mirine. Smešteno je na padini iznad duge peščane plaže i kristalno čistog mora, a poznato je po velikom izboru sportova i zabave na vodi, kao i brojnim restoranima u kojima se služe lokalni specijaliteti. Agios Ioanis je malo ribarsko mesto, udaljeno 6 km od Mirine. Smešteno je na obrocima planine Sveti Atanasije, a poznato je po širokoj peščano – šljunkovitoj plaži i uzgoju smokvi i badema.
Ne propustite upoznavanje sa netaknutom prirodom i pejzažima od kojih zastaje dah, a u tome će vam pomoći turistička agencija Odeon World Travel. Od prošle godine uvedeni su direktni čarter letovi za Limnos iz Srbije, a prvi polazak zakazan je za 21. jun. Cena paket aranžmana  koji obuhvata avionski prevoz, transfer do smeštaja, smeštaj i usluge vodiča, u trajanju od 12 dana, kreće se od 385 evra po osobi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar