LINTA: Bezočne laži hrvatske šefice diplomatije o Jasenovcu

LINTA: Bezočne laži hrvatske šefice diplomatije o Jasenovcu

Foto: YouTube screenshot


Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta navodi da hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić “bezočno laže” kada kaže da Hrvatska čuva istinu o žrtvama u Jasenovcu, kroz postavku u Spomen-području Jasenovac.

“Navedena postavka prikazuje da je Jasenovac u suštini bio radni logor za zatvorenike, a ne fabrika smrti u kojoj su ustaše izvršile zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima na najstrašnije i najmonstruoznije načine koji ljudski um uopšte može da pojmi”, ističe se u saopštenju Miodraga Linte.

Linta je, takođe, osudio kao “proustaške” izjave Burićeve da Srbija iznosi lažne podatke i manipuliše žrtvama u Jasenovcu i da se nada da će Srbija prestati sa tom retorikom i okrenuti se evropskoj budućnosti.

“Vrhunski je bezobrazluk da Marija Pejčinović Burić uspoređuje jednog od vođa antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dražu Mihajlovića, koji je bio ministar vojni u izbegličkoj Vladi u Londonu, sa ozloglašenim ratnim zločincem i najvernijim saveznikom Adolfa Hitlera, Antom Pavelićem”, ističe se u saopštenju.

Prema Lintinim rečima, “jasno je kao dan” da je Marija Pejčinović Burić, kao i mnoge njene kolege, “pristaša zločinačke ustaške ideologije koju su u Hrvatskoj obnovili Franjo Tuđman i HDZ 1990. godine”.

“Tuđmanov proustaški režim je izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja Velike Hrvatske bez ili sa što manje Srba”, dodaje se u saopštenju Linte.

Predsednik Saveza Srba iz regiona nazvao je “besramnom” izjavu šefice hrvatske diplomatije da osuđuje zločine svih represivnih režima, ocenivši da se njome suštinski negira genocidni karakter Nezavisne Države Hrvatske.

“To je prvi korak ka rehabilitaciji ustaških zlikovaca koji se u Hrvatskoj faktički već smatraju borcima za hrvatsku slobodu, a ne najvećom ljagom i sramotom u istoriji hrvatskog naroda”, ističe Linta u saopštenju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar