Uncategorized
17.04.2019. 19:17
Tanjug

Izvestilac Evropskog parlamenta

Mekalister: Priština mora povući takse, cilj je nastavak dijaloga

dejvid.png

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da očekuje da sastanak u Berlinu 29. aprila doprinese nastavku dijaloga

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da očekuje da sastanak u Berlinu 29. aprila doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i da su takste od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu - glavna prepreka.

"EU, SAD i drugi partneri Kosova oduvek su bili jasni u zahtevu da ova odluka mora biti povučena" rekao je Mekalister.

Na pitanje o mogućem nemačkom predlogu o "specijalnom statusu za Sever Kosova" ili tzv. "duplom suverenitetu", Mekalister, koji je inače blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, kaže da pozdravlja zajedničku inicijativu Berlina i Pariza da "sagovornike dovedu za isti sto", a da za detalje treba sačakati sastanak u Berlinu.

"Svi znamo, ne samo u Briselu, već i u Berlinu i Parizu, da nam je interes da Zapadni Balkan nastavi evrointegracionim putem. Znamo kako je važna politička i ekonomska stabilnost regiona jer održiva stabilnost Balkana je od dobrobiti za ceo kontinent", kaže Mekalister.

 

Rekao je i da će berlinskom sastanku pored lidera zapadnobalkanse šestorke prisustvovati i zvaničnici Hrvatske, Slovenije, Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove s ciljem da još jednom pokažu "jasnu posvećenost Berlina i Pariza Zapadnom Balkanu".

"Uveren sam da će svi sagovornici iskoristiti ovu priliku da razgovaraju o opštoj situaciji u regionu, političkoj i ekonomskoj stabilnosti Zapadnog Balkan, ali i o konkretnim pitanjima kao što su medjusobna infrastrukturna povezanost što je prioritet nemačke agende", zaključuje Mekalister.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve