MISTERIOZNO PLOVILO U JONSKOM MORU: Ko se približio jedrenjaku ” Jadran”, a zatim nestao, vojska tvrdi da je vežba, a posada da NE

MISTERIOZNO PLOVILO U JONSKOM MORU: Ko se približio jedrenjaku ” Jadran”, a zatim nestao, vojska tvrdi da je vežba, a posada da NE

Foto: Printscreen YouTube/Školski brod Jadran


Tokom krstarenja školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) jedrenjaka “Jadran”, prema nezvaničnim informacijama, došlo je do manje vanredne situacije, pišu podgoričke Vijesti, a iz Ministarstva odbrane tvrde da nije bilo takvih okolnosti.

Naime, kao su Vijesti objavile prilikom povratka sa Malte za Crnu Goru, u noći između 11. i 12. maja, tvrdi izvor “Vijesti” sa broda, u vodama Jonskog mora, dežurna posada je na radaru, odnosno AIS pokazivaču, primetila sumnjivo plovilo koje se “Jadranu” približavalo velikom brzinom.

Neidentifikovano plovilo navodno nije odgovaralo na radio-pozive, a ušlo je u zonu koju svaki ratni brod, a „Jadran” ima taj status, smatra svojim bezbednosnim perimetrom.

Iz Ministarstva odbrane na pitanja “Vijesti” u vezi ovog slučaja indirektno su odgovorili da je bila reč o vežbi.

“Tokom čitavog trajanja plovidbe nije se desila nijedna vanredna situacija (osim školskih vežbi), a pogotovo nije bilo nikakve terorističke pretnje po školski brod “Jadran”. Kako nije bilo nikakvih iznenadnih vanrednih situacija po posadu i sam brod, nije bilo nikakve potrebe za aktiviranjem saveznika iz Mornarice ili drugih službi Italije”, saopštili su iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković.

Na brodu su bili studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora, na ruti Tivat – Valeta -Tivat.

Izvor “Vijesti” sa broda ističe da se nepoznato plovilo kretalo velikom brzinom, i da su ga senzori “Jadrana” automatski označili kao „pretnju“, zbog čega je pokrenuta standardna operativna procedura za delovanje u tim situacijama. To znači da je posada “Jadrana”, kao i dva ukrcana pripadnika specijalnih snaga Mornarice VCG – Pomorskog odreda, dobila borbenu uzbunu i podeljeno im je streljačko naoružanje sa bojevom municijom. Iz predostrožnosti, po dva naoružana pripadnika VCG zauzela su položaje na pramcu, bokovima i krmi broda.

“Jadran” je popalio reflektore i sa njima osvetlio okolinu broda, preko radija je plovilu naloženo da se udalji, što je i urađeno, a sagovornik navodi da je komandni kadar i posada broda regaovala profesionalno i u skladu sa procedurom.

Na “Jadranu” tokom ove plovidbe bio je i komandant MVCG, kapetan fregate Vesko Tomanović, kao i nekoliko predstavnika MO, predvođenih pomoćnikom ministra Mihailom Volkovim.

NE PROPUSTITE:

ZAOŠTRAVANJE NA LINIJI ZAGREB-PODGORICA: Hrvatska hoće da joj Crna Gora vrati jedrenjak ” Jadran”

BURA OKO JEDRENJAKA JADRAN: Zagreb ga traži od Podgorice, a najviše novca dao Beograd

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar