NA RAVNOJ GORI OBELEŽENA GODIŠNJICA ČETNIČKOG USTANKA Čotrić: U žalosti smo zbog nacističkih kuršuma u grudi Kralja Aleksandra, zbog komunističke smrtne presude generalu Mihailoviću

NA RAVNOJ GORI OBELEŽENA GODIŠNJICA ČETNIČKOG USTANKA Čotrić: U žalosti smo zbog nacističkih kuršuma u grudi Kralja Aleksandra, zbog komunističke smrtne presude generalu Mihailoviću

Foto: Printscreen Youtube


Srpski pokret obnove danas je organizovao tradicionalni skup na Ravnoj gori povodom godišnjice četničkog ustanka protiv nacističkog okupatora Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Pred okupljenima kod spomenika generalu Dragoljubu Mihailoviću zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić izjavio je da su Srbija i srpski narod, koji ove godine proslavljaju ceo vek od pobede saveznika u Velikom ratu, ponosni na pobede Srpske vojske, kojom je u Prvom svetskom ratu komandovao Veliki Aleksandar Karadjordjević, i na ustanike njegovog ratnog druga i komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u raskomadanoj i okupiranoj Kraljevini, generala Mihailovića.

“U žalosti smo zbog nacističkih kuršuma u grudi Kralja Aleksandra, zbog komunističke smrtne presude generalu Mihailoviću i zbog komunističkih laži i o Aleksandru i o Draži, kojima se, do današnjeg dana, zatrpavaju oba ova velika pokojnika”, kazao je Čotrić, a preneo SPO.

Dodao je da je u oktobru 1934. godine kraljevskom oficiru Drži Mihailoviću poverena komanda nad vozom kojim se, od Splita do Beograda, u Otadžbinu vraćao od hrvatskih i bugarskih fašista u Marseju ubijeni kralj Jugoslavije Aleksandar Karađordjević.

Čotrić je podsetio da je u aprilu 1941. godine Mihailović odbio da prizna kapitulaciju Aleksandrove države i vojske i pokrenuo oružani otpor fašizmu i nacizmu, kako jer ekao, “prvi otpor tom zlu u tada porobljenoj Evropi”.

Skupu na Ravnoj gori prisustvovao je i Pokret obnove Kraljevine Srbije sa oko hiljadu pristalica iz raznih krajeva Srbije, navodi se u saopštenju.

Predsednik POKS-a Žika Gojković najavio je organizovanje protesta širom Srbije, ako pod pritiskom Ministarstva odbrane, bude kažnjen i jedan od oficira Vojske Srbije koji su odali počast Draži Mihailoviću.

“Skidamo kapu načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću, koji je nesumljivo dao saglasnost da oficiri polože vence na spomenik najodlikovanijem srpskom oficiru, ali i odobrio da 200 vojnika toga dana boravi na Ravnoj Gori. Dajemo punu podršku generalu Dikoviću i bodrimo ga da ne podlegne pritiscima Ministarstva odbrane, jer nije sam, cela Srbija je uz njega”, rekao je Gojković, i dodao da je Srbija konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama.

Član POKS-a Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, rekao je da je prošlo 72 godine od ubistva njegovog dede, ali da više nego ikada Srbija poštuje njegovo delo i njegovu žrtvu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar