NEOPHODNA EDUKACIJA: Dokazano da 29 odsto žena smatra da je normalno da trpe neki vid nasilja

NEOPHODNA EDUKACIJA: Dokazano da 29 odsto žena smatra da je normalno da trpe neki vid nasilja


U Jugoistočnoj Evropi gotovo 16 miliona žena trpi neku vrstu nasilja, fizičko, psihološko ili ekonomsko, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović.

U najvećem procentu, kako je rekla Mihajlović, otvarajući konferenciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja na temu dobrobiti i bezbednosti žena, reč je o psihološkom nasilju.

“Zato je važno da više radimo na edukaciji devojčica i žena da umeju da prepoznaju šta je sve nasilje i da im napravimo put da iz tog pakla izadju, jer to jeste ozbiljna pretnja za njih i društvo u celini”, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Dodala je da je posebno deprimirao podatak da 29 odsto žena iz tog istraživanja smatra da je prirodno da nasilje postoji i da treba da se rešava unutar porodice.

To, prema njenim rečima, znači da su se one “pomirile s tim da je nasilje prisutno i da je normalno da trpe neki vid nasilja”.

“To je grupa žena kojom posebno treba da se pozabavimo. U tom procesu, jer ovo je borba na dugi rok, važni su nam mediji, ali i svaki muškarac i žena u ovom društvu, ako želimo da vidimo rezultat”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade kazala je da je potrebno da imamo “široku, regionalnu društvenu akciju i da neke odluke zajednički donosimo u regionu, menjajući svest muškaraca i žena o nasilju”.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da sada, “kada postoje ekskluzivni podaci i preporuke, mogu da se unaprede politike i prakse kako bi se zaštitile žrtve i gonili počinioci, kao i da bi imali delotvorne preventivne programe koji su usmereni na mladju populaciju kako žena, tako i muškaraca.

“Na taj način Srbija može postati pozitivan primer u regionu u oblasti prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama”, rekao je Oricio.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar