NISU GA OBAVESTILI O HAPŠENJU GULENISTA: Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajne službe, Pacoli protiv

NISU GA OBAVESTILI O HAPŠENJU GULENISTA: Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajne službe, Pacoli protiv


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, saopšteno je u Prištini.

Takva odluka doneta je zbog toga što Haradinaj nije bio informisan o hapšenju i ekstradiciji šest osoba zaposlenih u Koledžu “Mehmet Akif” na Kosovu zbog sumnje da su pripadnici organizacije FETO propovednika Fetulaha Gulena, koji je u Turskoj optužen za prirpemu vojnog udara.

Policija Kosova i obaveštajna agencija, iako su po zakonu dužne da o takvim merama informišu premijera, to nisu učinile.

Dogovor o njihovoj smeni je postignut na sastanku koji je kasno u četvrtak održan kod predsednika Kosova Hašima Tačija.

Haradinaj je o smeni Fljamura Stefaja i Dritona Gašija obavestio kosovskog predsednika, šefa parlamenta Kadrija Veseljija, ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, kao i Fatmira Ljimaja i predsednika Srpske liste Dalibora Jevtića, piše Koha ditore.

Pacoli se, međutim, odmah usprotivio smeni Stefaja, pošto njegova stranka smatra da je ministar unutrašnjih poslova smenjen na zahtev Srpske liste zbog hapšenja šefa vladine kancelarije za KiM Marka Đurića.

U dokumentu o smeni Stefaja, međutim, ne pominje se hapšenje Marka Đurića.

Turska agencija Anadolija navela je da su Turskoj izručeni “visokopozicionirani pripadnici” Gulenovog pokreta Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Husein Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaja i Jusuf Karabina.

Ranije danas, Pacoli je rekao da je naređenje za hapšenje šestorice turskih državljana izdao šef tajne službe Driton Gaši.

Šestorica turskih državljana, uključujući i nekoliko nastavnika, uhapšeno je i po hitnom postupku izručeno Turskoj, bez valjane procedure. Ankara tu grupu tereti za članstvo u organizaciji Fetulaha Gulena, najozbiljnijeg političkog protivnika predsednika te države Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlasti u Ankari terete Gulena za organizaciju neuspešnog državnog udara 2016. godine, nakon čega su smenjene ili uhapšene desetine hiljada navodnih pristalica njegovog pokreta.

Tači je u ranijoj izjavi ocenio da su hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana “pogaženi demokratski standardi Kosova”.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocenio da nisu poštovane procedure, da je bilo arbitrarnosti i da nije bilo potrebne transparentnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar