Nivo CO2 je toliko visok da sadnja drveća neće spasiti Zemlju

Nivo CO2 je toliko visok da sadnja drveća neće spasiti Zemlju


U atmosferi ima toliko ugljen dioksida (CO2) da sadnja drveća neće biti dovoljna da spasi ljude od globalnog zagrevanja, pokazalo je istraživanje Biznis insajdera. Nedavno je otkriveno da mlado drveće može apsorbovati ugljen dioksid bolje od tropskih prašuma, što je delovalo kao dobra vest.

Međutim, istraživanja su otkrila da na zemlji nema dovoljno prostora da se zasadi količina drveća koja bi bila potrebna da bi se postigla dovoljno smanjenje emisija ugljenika. Izračunato je da bi, ako bismo zasadili 1,7 milijardi hektara drveća, mogli ukloniti tri milijarde tona atmosferskog ugljenika godišnje, što je oko 10 odsto onoga što ljudi svake godine emituju, a može iznositi do 40 milijardi tona.

Naučnici su gledali na drveće kao potencijalno rešenje jer uklanjaju ugljenični dioksid iz atmosfere tokom fotosinteze koristeći ga za formiranje ugljenohidrata koji se koriste u strukturi i funkciji biljaka. Drveće takođe oslobađa kiseonik u atmosferu kao nusprodukt. Ali 1,7 milijardi hektara drveća bilo bi ekvivalentno celokupnoj teritoriji  SAD i sadnja bi značila da bi mnoga stabla prekrila polovinu zemlje koja se koristi za gajenje useva širom sveta. Prema tome, studije su otkrile da ovo rešenje može dovesti do izgladnjivanja ljudske populacije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar