Uncategorized
02.11.2018. 17:29
R.E./Beta/Foto: Nemanja Jovanović

ODBIJENA MOLBA NIKOLE GRUEVSKOG ZA ODLAGANJE ZATVORSKE KAZNE: Epilog afere " tenk"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sudija za izvršenje sankcija nije prihvatio molbu bivšeg premijera Makedonije, sada poslanika Nikole Gruevskog za odlaganje odlaska u zatvor, saopštio je danas krivični sud u Skoplju. Rešenje o odbijanju odlaganja izdržavanja kazne od dve godine zatvora, po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk", poslato je Gruevskom koji ima pravo žalbe na tu odluku u roku od tri dana.

Ako se Gruevski bude žalio, Krivični savet ima rok od tri dana da donese odluku, a u slučaju da potvrdi rešenje sudije za izvšavanje sankcija, bivši premijer treba da se javi u zatvor najkasnije 8. novembra.

Po nezvaničnim informacijama, Gruevski je u molbi tražio odlaganje odlaska u zatvor zbog obaveza koje ima u Sobranju kao poslanik u vezi s izmenom Ustava i da bi završio pisanje knjige na osnovu doktorata koji je letos odbranio.

Branioci Gruevskog su ranije podneli Vrhovnom sudu zahtev za preispitivanje odluke o kazni zatvora od dve godine i za odlaganje izvršenja kazne dok ne bude odlučeno po toj žalbi.

Gruevski koji je pravosnažno osudjen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine "mercedesa S 600 gard" 2012. godine, u vreme dok je bio premijer, dobio je 26. oktobra poziv da se do 8. novembra javi na izdržavanje kazne u skopskom zatvoru Šuto Orizari.

Skopski krivični sud je istovremeno ;obavestio predsednika Sobranja o pravosnažnosti presude, čime su počeli da teku rokovi za oduzimanje poslaničkog mandata Gruevskom, za šta je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

U sudskom postupku za slučaju nazvan "Tenk", prvostepeno je na šest godina zatvora osudjena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankuloska, dok je njen pomoćnik Djoko Popovski pravosnažno osudjen ne četiri i po godine.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem Gruevski od tadašnje Jankulovske traži da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve