Uncategorized
28.03.2018. 15:30
Kristina Kecman, Foto: Promo

Otvaranje 65. Martovskog festa: Nagrada za životno delo Jeleni Đokić

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Danas u 19 časova biće otvoren 65. Martovski festival, koji predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija posvećenih dokumentarnom i kratkometražnom filmu naše zemlje.

Tom prilikom, Jeleni Đokić, montažerki i profesorki FDU, biće uručena prestižna nagrada za životno delo, budući da je ova umetnica, pored toga što je dobitnica mnogih nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, i jedna od najsnažnijih uticaja na razvoj moderne srpske dokumentarne i kratkometražne kinomatografije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Neke od nagrada kojima je ova umetnica krunisala svoju 42 godine dugu karijeru, predstavljaju i najznačajnija priznanja srpskog kinematografskog sveta, kao što su: Zlatna medalja za montažu na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Kristalna prizma za kreativnu montažu Akademije filmske umetnosti i nauke Jugoslavije, Velika plaketa Univerziteta umetnosti sa poveljom za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Virtuelna realnost u Beogradu: Za vikend stiže kinematografija budućnosti

Za vikend 30. i 31. marta, u  Domu omladine, posetioci 65. Martovskog festivala, imaće jedinstvenu priliku da iskuse pravi pravcati futuristički bioskop, i na taj način iskorače iz realnog života i "presele se" u virtuelni svet. Naime, u holu sale Amerikana, održaće se projekcija dokumentarnih filmova, koji su posebno adaptirani za VR projekciju, a posetiocima su obezbeđene posebne slušalice i naočare, koje omogućavaju "prenos" u svet virtuelne realnosti.
Zainteresovani će moći, potpuno besplatno, da uz pomoć VR filma vide kako se tradicionalni kineski gradovi ruše pod udarima globalizacije, da iskuse surovi rat protiv Islamske države, i to iz vizure kurdskih žena, ili da prošetaju divljim šumama Amazonije, koje se opiru osvajanjima civilizacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

VR tehnologija je poznata i kod nas preko igrica, ali ovaj jedinstveni kinematiografski ekseriment sa VR dokumentarcima, predstavlja veliki korak napred u savremenizaciji i tehnologizaciji filma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve