Uncategorized
23.05.2018. 12:46
R.E:/Beta

Otvorena 12. konferencija načelnika generalštabova u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uz učešće predstavnika oružanih snaga Srbije, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Bugarske, BiH, Turske, Makedonije i Albanije, u Beogradu je danas otvorena 12. konferencija načelnika generalštabova balkanskih država.
Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, izjavio je na otvaranju dvodnevnog skupa da je najvažniji zadatak države i Vojske Srbije očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Navodeći da je Srbija vojno neutralna i otvorena za saradnju sa istokom i sa zapadom, ministar je kazao da je Beograd uvek spreman da se uključi u svaku borbu u kojoj su zajedničke vrednosti sloboda, otpor terorizmu, nasilju, organizovanom kriminalu, krijumčarenju ljudi, narkotika i nedozvoljenoj trgovini naoružanjem.

"Srbija se, kao i većina ovde prisutnih zemalja, suočava i sa posledicama migrantske krize i zna da mora da vodi računa o ljudima i pokaže svoju humanost, ali isto tako da vodi računa o zaštiti svog prostora, prostora susednih zemalja i našeg načina života. Srbija je posvećena učešću u mirovnim misijama, pod komandom UN ili EU, i na taj način pokušava da da svoj doprinos očuvanju mira u svetu", rekao je Vulin.

Konferenciji u Beogradu prisustvuju brigadni general Bardilj Kolčaku iz Tirane, general-potpukovnik Senad Mašović iz Sarajeva, general Andrej Bocev iz Sofije, admiral Evangelos Apostolakis iz Atine, general-potpukovnik Metodija Veličkovski iz Skoplja, general Hulusi Akar iz Ankare, brigadni general Ilija Daković iz Podgorice, kao i general-potpukovnik Adrijan Tonja iz Bukurešta.

Skup su posetili i predsedavajući Vojnog komitete Evropske unije, general Mihail Kostarakos, zatim general Stiven Šepro, zamenik predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO, komandant Združenih snaga iz Napulja, admiral Džejms Fogo, kao i zamenica načelnika Generalštaba Slovenačke vojske, brigadni general, Alenka Ermenc.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja uspostavljena je 2006. godine,  na inicijativu Grčke i Turske, radi razmatranja i jačanja vojne saradnje balkanskih država i odgovora na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve