POZADINA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA U DAVOSU: Bogataši iznajmili lokalnu crkvu, krigla piva 70 evra, a soba bez kupatila 2.000 evra za noć

POZADINA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA U DAVOSU: Bogataši iznajmili lokalnu crkvu, krigla piva 70 evra, a soba bez kupatila 2.000 evra za noć

Foto: Printscreen Youtube


Više od sedamdeset političara i lider država – poput Donalda Trampa, Angele Merkel, Emanuela Makrona i Tereze Mej – stiže u Davos, gradić od 11.000 stanovnika u istočnoj Švajcarskoj, gde se održavaSvetski ekonomski forum.

Prošle su godine gosti govornici na forumu su bili Met Dejmon i Forest Vitaker, a baš kao i tada u čitavom gradu više nema slobodne sobe. I meštani podsticani od strane grada iznajmili su svoje nekretnine i otišli, a vlasnici ili iznajmljivači poslovnih prostora pomerili su svoje proizvode i za veliki novac prepustili prostore velikim kompanijama. Čak je i misa nedjeljom otkazana jer je evangelističku crkvu iznajmila jedna multinacionalna kompanija za stotine hiljada švajcarskih franaka.

Cilj jedan – da se grad pretvori u ‘utočište’ gde će političari, direktori i selebritiji razgovarati o ‘najvećim svetskim izazovima i kako ih rešiti.’

– Spojio sam genijalne umove poput Džek Ma, Kofi Anana, Ričarda Bransona i Meta Dejmona, a isto planiram i ove godine – rekao je Kristian Lang iz Tradeshifta, kompanije koja organizuje kružok u crkvi.

Hab Kaltr je preuzeo frizerski salon malo niže niz ulicu, i pretvoriti će ga u mesto za evente.

– Već osam godina dolazimo u ovaj salon, a među prvima smo koji su na ovaj način preuzeli zgrade tokom trajanja foruma – kaže Stan Stalnaker iz Hub-a. Doveo je ekipu od 35 ljudi, među kojima i pet kuvara koje je trenirao legendarni Alain Ducasse.

– Eventi će trajati od sedam ujutro do ponoći, i sve će to jako puno koštati, ali novac nije važan. Važno je ono što pokušavamo postići, a to je promeniti svet – kaže Stalnaker. Toliko malih preduzetnika se privremeno iseljava da je gradiću bila potrebna dodatna pomoć kako bi iskoordinirali sve kamione za selenje.

Radnju za prodaju odeće preuzima softverska kompanija, konsultanti Accenture ulaze u jedan butik, radnja sa cipelama postaje mesto za HSBC evente, a picerija će ugostiti NGO koji promoviše Indiju. Jedna od radnji koja se neće iseliti jest Stauble, koji prodaje high brend ručne satove marki Rolex i Patek Philippe.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Nadaju se da će učesnicima foruma dubljih džepova zaključiti kako im je preko potreban novi sat. Čak se i posjetioci snebivaju zbog visokih cena. Jedan predstavnik indijske IT kompanije kaže da je četiri piva platio 300 evra, a sobe bez kupatila koštaju i do 2.000 evra.

Adam Twidell, šef kompanije koja se bavi rezerviranjem privatnih letelica kaže da očekuje minimalno 1.700 sletanja na obližnji aerodrom. Let iz Londona do Ciriha košta 10.500 funti, a onda još dodatnih 3.750 da vas helikopter prebaci do Davosa.

Fejsbuk je iznajmio teren od Kirchner muzeja, na kojoj je nagradio sopstvenu trospratnicu gde će evente držati Mark Zakerberg.

Svetski ekonomski forum Davosu zaradi 40 miliona evra, ali neki se građani se žale kako je preveliki pritisak na resurse. Ipak, prošle je godine 80 posto građana glasalo da se forum nastavi događati u njihovom gradu. Američki predsednik Donald Tramp dodatno je zakomplikovao situaciju sa svojom kasnom potvrdom dolaska.

– Nazvala je američka delegacija i rekli su da trebaju još soba. Mislim da će morati iznajmiti kućice u kampu – kaže Tina Heide, manedžerka najluksuznijeg hotela Grandhotel Belvedere. Gradom će patrolirati više od 5.000 vojnika, a u hotel je pozvano 200 dodatnih konobara i konobarica.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar