Uncategorized
21.11.2018. 18:34
R.E./Beta

PRIŠTINA DONELA NOVO REŠENJE: Suspendovana odluka o prenosu društvene imovine opštinama, na udaru i one sa srpskom većinom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Kosova danas je privremeno suspendovala odluku o prenosu društvene imovine opštinama, posle zahteva koji je kabinet predsednika Kosova dostavio Ustavnom sudu na procenu ustavnosti te odluke.

"Predlažem da se privremeno suspenduju sve odluke dok se na Ustavnom sudu ne odluči o zahtevu predsednika", rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na današnjoj sednici Vlade Kosova.

On je rekao da nisu suspendovane odluke o posebnoj industrijskoj zoni, parku u Prizrenu, američkoj ekonomskoj zoni u Đakovic i ona o davanju imovine za izgradnju ambasade Nemačke.

Pravna kancelarija predsednika Kosova je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti odluke Vlade da se trideset opština, medju kojima su i opštine sa srpskom većinom, Severna Mitrovica, Klokot i Ranilug, dodeli imovina društvenih preduzeća koja je bila u procesu privatizacije.

Ta kancelarija je zatražila tumačenje člana 92 i 94 Ustava Kosova.

Kabinet predsednika Kosova zahtevao je da se, u skladu sa Ustavom, zakonom regulišu sve vrste svojine u koji bi se uredilo i pitanje nepokretne imovine Kosova.

U argumentima koje navodi kancelarija predsednika Kosova se ocenjuje da je, na osnovu trenutnog važećeg zakona za vraćanje imovine ili povlaćenje iz procesa privatizacije, nadležna Agencija za privatizaciju Kosova i da opštine svoje zahteve treba da upute toj agenciji.

Zatraženo je i da Ustavni sud razjasni slučajeve kada nema procedura ili se ne poštuju one koje su na snazi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve