PRVI PUT OD POSTOJANJA MAKEDONIJE KAO SAMOSTALNE DRŽAVE: Predsednik parlamenta Talat Džaferi sednicu počeo na albanskom jeziku

PRVI PUT OD POSTOJANJA MAKEDONIJE KAO SAMOSTALNE DRŽAVE: Predsednik parlamenta Talat Džaferi sednicu počeo na albanskom jeziku

(AP Photo/Boris Grdanoski)


Predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi počeo je danas sednicu da vodi na albanskom jeziku, prvi put u istoriji tog zakonodavnog tela.To mu omogućava novi Zakon o upotrebi jezika, koji je nedavno stupio na snagu, a prva sednica je posvećena poslaničkim pitanjima.

Nezadovoljstvo tim potezom Džaferija odmah je izrazila opoziciona stranka VMRO DPMNE, optuživši ga da krši Poslovnik koji još nije uskladjen sa Zakonom o jezicima i predvidja da se sednice vode na makedonskom. ; “U Poslovniku stoji da je u radu parlamenta službeni jezik makedonski… Prvo treba promeniti Poslovnik da bi parlament mogao da radi nesmetano. Nemam ništa pritiv da neko govori svoj jezik, ali na ovakav način, kršenjem Ustava i Poslovnika idemo u pogrešnom pravcu”, rekao je šef posalničke grupe VMRO DPMNE Nikola Micevski.

Džaferi je Micevskom odgovorio da njegovi prigovori nisu osnovani i istakao da je Zakon o upotrebi jezika donesen i da je stupio na snagu.

“Bio sam strpljiv godinu dana, od januara 2008. do januara ove godine, i čekao da predsednik države shvati da ne može da spreči parlament i volju većine. Svaki posao ima svoj početak i tok”, rekao je predsednik parlamenta i dodao da je sačekao jedno vreme od proglašenja zakona da parlamentarne službe sve pripreme za njegovo sprovodjenje.

Povodom obaveze da na zgradu parlamenta budu postavljene dvojezične table, Džaferi je rekao da će bit poštovan zakonski rok od šest meseci, ali da će se sa tim sačekati do promene imena države da se ne bi pravili dupli troškovi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar