RUSKI DŽEJMS BOND: “Drug Putin stalno diže svoj ideološki i profesionalni nivo”

RUSKI DŽEJMS BOND: “Drug Putin stalno diže svoj ideološki i profesionalni nivo”

EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET


“Pre pedeset godina naučio sam jedno pravilo na ulicama Lenjingrada – ako je tuča neizbežna ti udari prvi”, izjavio je jednom prilikom Vladimir Putin. Ova rečenica možda i suštinski oslikava političku sigurnost sa kojom Putin pristupa od kada je 2000. godine postao lider Rusije.

Devetnaest godina kasnije život Ruskog predsednika je pod konstantnom lupom svetske javnosti koja uporno “kopa” i traži odgovor na pitanje kako je Vladimir Vladimirovič Putin od špijuna postao jedan od najmoćnijih svetskih lidera. Najnoviji detalj, Putinovog mozaika, isplivao je nedavno.

Shutterstock

Shutterstock

“Drug Putin.. stalno diže svoj ideološki, politički i profesionalni nivo. Aktivno je angažovan u partijskoj edukativnoj mreži. On stalno unapređuje svoje profesionalne veštine”, navodi se u dokumentu KGB-a kojim se opisuje tada 23-godišnji Putin, a koji je prvi put otkriven javnosti kao deo izložbe u Crentralnom arhivu istorijskih i političkih dokumenata u Sank Peterburgu. U KBG-ovo profilu ruskog predsednika, između ostalog se navodi i to da je Vladimir Putin bio “spreman i disciplinovan radnik”.

Na izložbi se nalaze i obrasci koje je ruski predsednik popunio iz vremena dok je bio član Saveza mladih komunista. U dokumentima koji su izloženi posebno se naglašavaju i predsednikova sportska dostignuća, jer je Putin već tada bio majstor džuda i samboa.

SPB02-20000118-ST.PETERSBURG, RUSSIAN FEDERATION:

SPB02-20000118-ST.PETERSBURG, RUSSIAN FEDERATION:

Putinova karijera u obaveštajnoj službi Sovjetskog saveza, KGB-u, trajala je 16 godina od 1975. do 1991. Služba ga je regrutovala odmah nakon što je završio Pravni fakultet u Lenjingradu. Dok je bio u službi ostao je upamćen kao tajanstven i neko ko je stalno držao distancu. Poznata je anegdota koju je jednom prilikom otkrio Putinov drug, violončelista Sergej Roldugin.

“Jednom sam ga upitao: “Ja sam violončelista. Ja sviram. Koja je tvoja profesija? Znam da si obaveštajac, ali šta ti tačno radiš?”, na šta mi je Volođa, kako su zvali Putina, odgovorio: “Ja sam stručnjak za kontakte s ljudima”, navodi se u knjizi Roja Medvedeva – “Putin”.

Povezane vesti – SAMO FOTOGRAF I PRIRODA: Putinov rođendanski odmor u Sibiru

Period od 1985. do 1990. godine proveo je u Drezdenu, tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, pod tajnim imenom “gospodin Adamov”. U potpuno utapanje u sredinu pomoglo mu je izvanredno znanje nemačkog jezika, bez ruskog akcenta. U Drezdenu je dosta vremena provodio u jednoj pivnici, u kojoj danas postoji počasni “Putinov ugao”, koja je prava turistička atrakcija.

EPA-EFE/ITAR-TASS ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

EPA-EFE/ITAR-TASS ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Pre nego što je 1991. godine napustio službu, kako bi se posvetio politici, Putin je imao čin potpukovnika.

Putinov “profil” nalazi se u tajnim arhivama obaveštajne službe. Jedino se zna da je u završnoj evaluaciji imao dva nedostatka: “izvesnu zatvorenost i nekomunikativnost”. Ipak, to nije ugrozilo njegovu ukupnu ocenu, nakon čega je poslat na tajni rad u Istočnu Nemačku.

Od špijuna do predsednika

Rođen je 7. oktobra 1952. u Lenjingradu (sadašnjem Sankt Peterburgu);
Studirao je pravo, posle završetka fakulteta pristupio je KGB-u;
Bio je špijun u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj – neki od drugova iz KGB perioda završili su na visokim položajima tokom njegove vlasti;
Devedestih radio je kao pomoćnik gradonačelnika Anatolija Sobčaka, koji mu je predavao pravo na fakultetu;
Došao je u Kremlj tokom vladavine Borisa Jeljcina 1997, kada je postao šef Federalne službe bezbednosti (služba naslednica KGB-a), zatim i premijer;
Nova godina 1999. – Jeljcin podnosi ostavku i imenuje Putina za vršioca dužnosti predsednika;
Glatko je pobedio na predsedničkim izborima u martu 2000. godine;
Osvojio je drugi mandat 2004. godine;
Kako ruski ustav zabranjuje kandidovanje za treći mandat za redom, postao je premijer;
Osvojio je treći mandat 2012. godine;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar