Uncategorized
25.10.2018. 14:51
ekspres

SKANDAL U JUTARNJEM PROGRAMU HRVATSKE TELEVIZIJE! Voditeljka pokazala sliku na kojoj ispod Vučića i Pupovca piše 'Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj'! (FOTO, VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U jutrašnjem izdanju emisije "Dobro jutro Hrvatska" koja se emituje na HRT-u, jedna od tema bila je "Festival domoljubnog filma", a voditeljka programa Ljiljana Vinković posebno je izdvojila knjigu i film Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", ali i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918 - 2018".

"Mit o Jasenovcu", kako navode i pojedini hrvatski mediji, relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizuje ustaški pokret i NDH. Grafičko rešenje filma "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj" je slično američkom spomeniku "Maunt Rašmor", na kojem se iznad hrpe požutelih lobanja nalaze likovi Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

https://youtu.be/nVAhq51o8SM

Na samom početku voditeljka je govorila o Sedlarovu filmu "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj", rekavši kako će na festivalu biti prikazan film "reditelja koji se ne boji da uđe u zabranjene teme i zaboravljene sadržaje jer to su sadržaji koje ne smemo zaboraviti".

https://youtu.be/iuVUINKFEh4

O filmu Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu" zatim je rekla, doslovno: "Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma”.

Na to se nadovezao organizator festivala, Smiljan Tomašević, koji je rekao da “veruje da smo zrelo društvo koje se može suočiti sa svojom prošlošću i da trebamo ići s istinom”.

Treba ići s istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva jeste - rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov "Mit o Jasenovcu".

Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma i oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske istorije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve