ŠUM NA VEZI: Evropska unija povukla 12 miliona evra za projekat na Kosovu

ŠUM NA VEZI: Evropska unija povukla 12 miliona evra za projekat na Kosovu


Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da je otkazala projekat vredan 12 miliona evra za izgradnju deponije opasnog otpada na Kosovu, jer ga lokalne vlasti nisu podržale.

Napominje se da je Kancelarija EU najavila privremenim prištinskim institucijama da bi otpad mogao da se gradi na parceli unutar strog vojnog kompleksa Harilak, nedaleko od Kosova Polja, ali da je nakon analiza utvrđeno da to mesto nije pogodno zbog zaostalih neeksplodiranih sredtava i starih bunkera.

Povezane vesti – Vučić: Razgraničenje sa Albancima je najzdravija opcija

Nakon nekoliko zahteva Kancelarije EU, kosovsko ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je identifikovalo alternativnu lokaciju takođe na teritoriji kosovopoljske opštine, ali je tamošnja vlast odbila da prihvati gradnju otpada na tom prostoru.

“Kancelarija EU s toga nije imala drugu mogućnost osim da otkaže realizaciju ovog projekta, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Bez identifikovanih zemljišnih parcela, više nije moguće sprovesti procenu uticaja na životnu sredinu, detaljan dizajn i pripremiti tenderski dosije i relevantnu proceduru odabira za glavnog radnika u u predviđenom roku, 15. decembar ove godine, jednostavno nema vremena za identifikaciju nove parcele i ponovnog obavljanja svih pripremnih aktivnosti (geološke, geotehničke, idejne, javne konsultacije)”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da bi izgradnja ovakvog objekta donela veliku korist celoj populaciji, ali da se u Prištini trenutno ne brine o tome i da sve to predstavlja opasnost za zdravlje ljudi širom kosovske teritorije.

Napominje se i da na kosovskoj teritoriji trenutno postoji veliki broj nezakonitog skladištenja opasnog otpada upravo na predviđenoj lokaciji. Inače, EU Prištini donira 100 miliona evra finansijske pomoći godišnje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar