Uncategorized
21.11.2018. 14:55
R.E./Beta

UGROŽAVALI BEZBEDNOST CRNE GORE: Crnogorski pokret tužio istoričare Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Napredni klub saopštio je danas da je Crnogorski pokret podneo krivične prijave istoričara Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića zbog navodnog delovanja protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore kao i zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

"Najavljene tužbe vidimo kao zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića koji sve više liči na Nezavisnu Državu Hrvatsku u povoju. Reč je o lovu na Srbe. Reč je o lovu na ljude koji govore istinu. Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, je da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore ali i o sadašnjosti Crne Gore. Crnogorski režim hoće da nam, pored uskraćivanja slobode kretanja, uskrati slobodu govora i mišljenja", naveli su u zajedničkom saopštenju Antić i Raković.

Oni su naveli da je Crnogorski pokret fantomska organizacija koja tumači poruke i citate istorijskih ličnosti i vladara Crne Gore iz 19. i 20. veka kao rasnu i versku mržnju i poziv na rušenje ustavnog poretka, što su obične "besmislice".

"S tim u vezi ćemo nastaviti da se pozivamo na reči vladara Crne Gore iz dinastije Petrović Njegoš i drugih istorijskih ličnosti posebno iz Crne Gore iz vremena kada je bila nacionalna država srpskog naroda. Crna Gora iz vremena dinastije Petrović Njegoš i Crna Gora režima Mila Đukanovića nemaju ništa zajedničko jedna s drugom. Reč je o dve državne tvorevine koje se, sticajem paradoksalnih okolnosti, isto zovu", dodali su oni.

Dvojica istoričara su podsetila da im je policija zabranila ulazak u Crnu Goru ali da nisu smeli da im izdaju rešenje za tako nešto.

"Pozivamo progonitelje iz Crnogorskog pokreta da nam, zajedno sa njihovim diktatorskim režimom, omoguće da dođemo u Podgoricu i bacimo u prašinu njihovu optužnicu i čitav režimski sud koji zatvara maloletnike i studentkinje iz Beograda a toleriše najveće kriminalne organizacije na kontinentu. Dok njihova državica pokazuje strah od nas, sve navedeno predstavlja samo licemerni igrokaz u koji ni oni sami ne veruju", dodali su Antić i Raković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve