Vučić predložio Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS

Vučić predložio Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije (NBS), a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na veb-sajtu parlamenta, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru.

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi čiji nivo tokom ove godine iznosi više od deset milijardi evra.

Takođe, navodi se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost bankarskog sektora na potencijalne šokove.

“Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji”, navodi se u obrazloženju predloga.

Tabakovićeva je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

S obzirom na to da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS započeti u utorak, 12. juna.

NE PROPUSTITE:

NA MENI JE DA ISPUNIM OČEKIVANJA I NE IZNEVERIM POVERENJE

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar