VULIN: KFOR je znao za dešavanja na Gazivodama, ali se pravio nevešt

VULIN: KFOR je znao za dešavanja na Gazivodama, ali se pravio nevešt

Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije


– Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa KFOR-om i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gosujući u jutarnjem dnevniku RTS-a odgovarajući na novinarsko pitanje da li deli mišljenje da je KFOR bio neaktivan i da nije ispunio svoju ocenu obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode.

Ministar Vulin je podsetio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244, KFOR odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

– On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, i za sve građane, ko god da tu živi i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazve određene posledice. KFOR je znao šta se dešava, bio je očigledno, upoznat, učestvovao je u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN, imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to prodručje. KFOR je sve odlično znao, ali se pravio nevešt – naglasio je ministar Vulin dodajući da, nažalost, to ruši naše poverenje u KFOR, koji je naš jedini saveznik, šta god da mi mislili o tome.

Ministar odbrane je podvukao i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

– Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom i da pođete od elementarne vojničke pretpostavke – ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi – naglasio je ministar Vulin.

Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsenikom Vučićem.

– Kada se donese odgovarajuća procena da li su pretnje smanjene, da li mogu ili ne mogu da dođu i u kojoj meri, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku. Ja samo mogu, u ime čitave Srbije, da zahvalim svim pripadnicima Vojske Srbije na izuzetno profesionalnom odnosu, na hrabrom postupanju. Onog momenta kada je dato naređenje o podizanju novoa borbene gotovosti, ne samo da niko iz Vojske Srbije nije otišao na bolovanje ili odmor, već su svi do jednog prekidali i bolovanje i odmore i javljali se u svoje jedinice, čak i oni kojima to nije traženo. Vojska Srbije je pokazla da je profesionalna, da je sposobna da poštuje svoju državu i svoja naređenja, ali još više, da voli svoju zemlju – poručio je ministar Vulin.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar