ZAMENICA GENERALNOG SEKRETARA NATO ROUZ GOTEMILER: Nema naučnih dokaza o štetnosti osiromašenog uranijuma

ZAMENICA GENERALNOG SEKRETARA NATO ROUZ GOTEMILER: Nema naučnih dokaza o štetnosti osiromašenog uranijuma

Foto: printscreen youtube


Razgovarajući sa delegacijom novinara iz Srbije, zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler odgovarila je na pitanja koja se prvenstveno tiču odnosa između alijanse i Beograda.

Uoči samita NATO-a koji počinje sutra, a od kojeg se između ostalog očekuje da na njemu bude upućen poziv Makedoniji za članstvo, nametnulo se pitanje vojne neutralnosti Srbije i šta ovaj vojnopolitički blok misli o tome.

Prema rečima Gotemilerove, „NATO apsolutno poštuje odluku Srbije” i ocenjuje da je članstvo u ovom bloku zasnovano na želji potencijalnih članica. Dodala je da je izuzetno zadovoljna trenutnom saradnjom sa Beogradom od koje „koristi ima ceo region, najviše na polju bezbednosti”.

Na pitanje o mogućim aspiracijama Kosova za članstvo u NATO-u, Gotemilerova je ocenila da to nije nešto o čemu se sada razmišlja, te da alijansu najviše zanima uspeh Briselskog dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine. Na spekulaciju da bi povlačenje Kfora sa Kosova moglo da napravi platformu za formiranje kosovske vojske, Gotemilerova je odgovorila da u skorije vreme „ne postoje planovi za uklanjanje Kfora sa Kosova”.

Kao što je već rekla u intervjuu za „Politiku” krajem prošle godine, Gotemilerova je i ovog puta ponovila da na optužbe o štetnom uticaju osiromašenog uranijuma na građane koje dolaze iz Srbije, NATO upućuje javnost na naučne studije koje su rađene 2001. i koje su, tvrdi, ustanovile da – od ovakve vrste oružja nemaju zdravstvenog rizika.

Na pitanje oko eventualne tužbe o ovom pitanju, Rouz Gotemiler je odgovorila: „Držimo se naučnih dokaza, i to je osnova za naše odgovore na to pitanje.”

Zamenica generalnog sekretara NATO-a još je ocenila da alijansa ne vidi problem u srpskoj kupovini ruskog oružja, i da je na svakoj pojedinačnoj zemlji da donese takvu odluku. „Još jednom ponavljam da sam zadovoljna našom saradnjom sa Beogradom, a kada je reč o vojnoj saradnji, tu je naročito važna naša zajednička interoperabilnost.”

Na konstataciju da se sve češće čuju ocene da će prijem Makedonije u NATO ubrzati i evropske integracije Skoplja, Gotemilerova poručuje da su članstvo u Severnoatlantskoj alijansi i Evropskoj uniji – dva odvojena koloseka.

NE PROPUSTITE:

GODINE KOJE JE POJEO URANIJUM

NIŠTA OD ODŠTETE ZA OSIROMAŠENI URANIJUM

Na jesen prve tužbe protiv NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

ZASNOVANO NA TUŽBI OBOLELIH ITALIJANSKIH VOJNIKA: Republika Srpska tuži NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Uran

    Bravo. Preporucio bih gospodji da podeli po dva ukrasna stapica od osiromasenog uranijuma celoj svojoj familiji, prijateljima, kolegama, sunarodnicima. Da uzivaju…

+ Ostavite komentar