Vesti
15.05.2020. 13:24
Tanjug

"100 DANA, 200 ODLUKA" Kurti: Ova vlada će raditi do novih izbora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da se vlada kojom rukovodi suočila sa mnogim izazovima, ali da će uprkos tome nastaviti da radi za dobrobit građana do sledećih izbora.

Kurti je na Tviteru podsetio da je pre dva dana obeleženo 100 dana rada vlade.

"Uprkos zdravstvenoj krizi, pretećoj ekonomskoj krizi i nepotrebnoj političkoj krizi, bili smo nezaustavljivi. U 100 dana doneli smo 200 odluka o oslobađanju zarobljene države, borbi protiv koronavirusa", prenosi Kosovo onlajn. On je podsetio da je ta vlada preduzela rane mere u cilju sprečavanja korona virusa.

"Zahvaljujući ranoj intervenciji, zdravstvenim radnicima, policiji i našim građanima, imamo manje smrtnih slučajeva, manje aktivnih slučajeva i Kosovo je uspešna priča kada je u pitanju upravljanje merama protiv širenja korona virusa“, napisao je Kurti na Tviteru.

Podsetio je da je njegova vlada pokrenula postupak provere za sudije, tužioce i visoke zvaničnike kako bi se uneo profesionalizam, nepristrasnost i poverenje u pravosudni sistem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Rekonstruisali smo odbore javnih preduzeća, otpustili izvršne direktore koji su uzimali blizu 100.000 evra godišnje za plate i bonuse, uprkos poslovanju sa gubitkom. Uz to tražeći i državne subvencije. Oni su, takođe, potpisali štetne ugovore i angažovali ljude kroz nepotizam", napisao je Kurti na Tviteru.

Podsetio je da je vlada uštedela milione evra otkazujući ugovore o lobiranju, osmišljenim da obogate moćne pojedince i pridružene kompanije.

"Uštede smo koristili da bismo pomogli našim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Smanjili smo nefunkcionalnu potrošnju vlade i napravili godišnje uštede od 1,4 miliona evra. Umanjili smo, a u nekim slučajevima i prepolovili plate vladinih službenika. U ovom društvu 30 odsto ljudi živi u siromaštvu a 30 odsto je nezaposleno. Tim smanjenjem napravili smo uštedu od 1,1 milion evra na godišnjem nivou", napisao je Kurti na Tviteru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve