ŠEF DIPLOMATIJE: Sačekajte kraj, a do tad budite neutralni

ŠEF DIPLOMATIJE: Sačekajte kraj, a do tad budite neutralni

Foto: Beta/Miloš Miškov


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je u Akri sve zemlje da sačekaju kraj razgovora Beograda i Prištine i da do tada imaju statusno neutralnu poziciju. Dačić je na sastanku sa koleginicom iz Gane Širli Bočvej istakao da se jedino tako daje podrška dijalogu.

“Naša molba za sve je da se ima u vidu da dijalog Beograda i Prištine i dalje traje i da je pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta dosta teško pitanje koje može da zadesi svaku zemlju. Ako se svet rukovodi politikom jednostranih akata, da jedna manjina može da proglasi svoju državu – onda se sve države dovode u opasnost”, rekao je Dačić, dodajući da nakon iznošenja rezultata dijaloga u UN, zemlje mogu da odluče da li će poštovati rezultat.

“Time bi se dala podrška dijalogu, jer Priština kaže nije potrebno voditi dijalog kada je po njihovom tvrđenu nezavisnost priznalo 116 zemalja, što je laž”, rekao je Dačić i naveo da zbog toga Albanci kažu da nema potrebe da pričaju o kompromisu.

Foto: MSP

Foto: MSP

Ministar je podsetio da je u poslednje dve godine 13 zemalja povuklo prizanje, da Kosovo nije uspelo da uđe ni u Interpol, ni Unesko, ni UN, ni brojne druge organizacije

Dačić je poručio da to pitanje odnosa mora da se prevaziđe kako bi Srbija i Gana mogle da nastave saradnju kakva bi trebalo da bude između dve zemlje.

Prema rečima ministra Dačića, Srbija je ponovo donela odluku o otvaranju ambasade.

“Širli Bočvej i ja smo na čelu mešovitog komiteta i moramo da utvrdimo oblasti u kojima možemo jedni druge da pomažemo”, rekao je on.

Problemi su, kako je podsetio, najpre nastali kada je Gana donela, za Srbiju, neočekivanu odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, januara 2012. godine.

Nakon toga je Srbija preinačila, već donetu odluku, da se otvori Ambasada Srbije u Gani, naveo je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar