21 godina od NATO bombardovanja

21 godina od NATO bombardovanja


Danas se navršava 21 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Ove godine, godišnjica bombardovanja zatiče Srbiju u vanrednom stanju, zbog epidemije korona virusa.

Napadi koji su počeli 24. marta trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo u njima.

 EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

 

Procenjuje se da je tokom 11 nedelja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procenjena na više desetina milijardi dolara.

U bombardovanju, koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni strucnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od ćlanica NATO-a, a grupe ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

 

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Mučenik

    NATO dželati čitavih 78 dana 1999. godine su rušili Srbiju i zločinački ubijali njeno nevino stanovništvo, kako bi joj oteli 15% teritorije. Tu ništa ne bi bilo neobično da je vođa sve to zaboravio, a bio je ministar u Vladi, i uzeo za savetnika proverenog zločinca Tonija Blera, poklonio narodne pare u kampanji Hilari Klinton, gaji bratske odnose sa Šrederom. Gledajte čudo, a sada kuka na učinjenih zlodela prijatelja i zločinaca nad njegovom zemljom i njegovom narodu od koji Srbija još uvek ne može da se oporavi, jadna, gladna i bedna na vrhu Evrope po toj osnovi.

+ Ostavite komentar