Vesti
22.12.2021. 09:05
Tanjug

Advokatska komora Beograd

Advokati u štrajku od petka do... ispunjenja zahteva

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Skupština Advokatske komore Beograd (AKB) izglasala je odluku da beogrdski advokati u petak, 24 decembra, stupe u obustavu rada do ispinjenja zahteva, rečeno je Tanjugu u toj komori.

Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Beogradski advokati najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Na skupštini se glasalo za i protiv obustave rada advokata na teritoriji AKB, na inicijativu više od 600 advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom bankarskih predmeta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Protest advokata: Stop bankarskom teroru!
ADVOKATI, 2. 10. 2021.

Neuspela blokada puta

02.10.2021. 19:51

Protest advokata: Stop bankarskom teroru!

Protest advokata i građana nezadovoljnih pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita, završen je posle neuspelog pokušaja učesnika da odu do autoputa, koji su planirali da blokiraju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve