Vesti
20.05.2019. 19:39
Beta

AFERA ATLAS GROUP: Potvrđena optužnica protiv Duška Kneževića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsednika Atlas grupe Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića.

Optužnicom se terete za nezakonito izdavanje garancije na iznos od 12,5 miliona evra arapskoj kompaniji Kaspija. Ovo je prva optužnica koja je potvrđena protiv vlasnika Atlas grupe i njegovih saradnika, iako se protiv njega vodi istraga u nekoliko slučajeva u kojima se tereti da je državu oštetio za stotine miliona evra.

Prethodno je prošle godine Apelacioni sud po tužbi arapske kompanije presudio u njihovu korist tako da je Atlas banka morala da im isplati oko 15 miliona evra, uključujići zatezne kamate. Iz Atlas banke su tokom sudskog postupka po tužbi arapske kompanije tvrdili da nije izdata garancija već nacrt garancije i da pravni posao nikada nije obavljen.

Vlasnici Kaspije koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) su Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana. U presudi Apelacionog suda se navodi da su isplatili Kneževiću 12,5 miliona evra za kupovinu hotela "Princess" u Baru.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, na kraju su ga tužili Privrednom sudu pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona evra koju je izdala Atlas banka za pokrivanje ovog posla. Nakon više suđenja, Apelacioni sud je presudio da Atlas banka mora, kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, da isplati kompletan iznos plus zatezne kamate.

Knežević je, sa druge strane, tvrdio da iza te kompanije stoji familija moćnog azerbejdžanskog ministra Kamaladina Hajdarova sa kojim, kako tvrdi, veze ima crnogorski predsednik Milo Đukanović. On tvrdi da Đukanović želi da mu otme svu imovinu koju ima u Crnoj Gori.

Iz Centralne banke je nekoliko puta saopšteno da je ova garancija jedan od razloga što je banka zapala u probleme koji su doveli do uvođenja stečaja.

Knežević se nalazi u Londonu, ima britansko državljanstvo i za njim je raspisana Interpolova poternica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve