AFERA PRISLUŠKIVANJE Pahor o hrvatskom špijuniranju

AFERA PRISLUŠKIVANJE Pahor o hrvatskom špijuniranju

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)


Slovenački predsednik Borut Pahor najavio je da će sledeće nedelje primiti šefa obaveštajne službe koji je juče izvestio vladu da su hrvatski agenti navodno prisluškivali slovenačke zvaničnike u graničnoj arbitraži.
Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je u četvrtak da je “zabrinut za odnose s Hrvatskom” pošto je saznao da je hrvatska obaveštajna služba snimala komunikaciju između slovenačke zvaničnice u ministarstvu spoljnih poslovaSimone Drenik i tadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca.
“O tome s direktorom naše obaveštajne slu`be nisam imao prilike da govorim, a o onome što je ju~e rekao vladi razgovara}emo slede}u nedelju kako bih saznao o ~emu se radi – izjavio je Pahor novinarima i ponovio da }e Hrvatska pre ili kasnije implementirati odluku arbitra, što `eli i Slovenija.
“Ali se ujedno nadam da svi ovi zapleti ne}e poljuljati spremnost obe strana da do ozna~avanja granice i njenog poštovanja do|e na miran na~in”, istakao je Pahor. Navodnu aferu komentarisao je i ministar odbrane Karl Erjavec, ina~e ministar spoljnih poslova u vreme arbitra`e, rekavši da je zadovoljan što se kona~no razotkrilo ko je prisluškivao Sekolca i Drenik kako bi se sabotirao arbitra`ni proces.
Podsetimo, trenutno Slovenci rade na implementaciji presude me|unarodnog arbitra`nog suda u Hagu, po kojoj je Hrvatska izgubila deo Piranskog zaliva ~ije su tri ~etvrtine pripale Sloveniji. Tu presudu, me|utim, Hrvatska i dalje ne priznaje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar