“AKO NE BRISEL, BIĆE NEKO DRUGI” Lajen za EU perspektivu Zapadnog Balkana

“AKO NE BRISEL, BIĆE NEKO DRUGI” Lajen za EU perspektivu Zapadnog Balkana


Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen radiće na pobojašnju političkih uslova, kako bi se nastavio proces proširenja EU, najavljeno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da je fon der Lajen, povodom obeležavanja 30 godina od pada Belinskog zida, naglasila svoju dobro poznatu poziciju da zemlje Zapadnog Balkana moraju da imaju konkretu EU perspektivu. Ona je, dodaju, više puta ponovila i svoje zalaganje za otvaranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije.

Shutterstock

Shutterstock

“Imenovana predsednica će zajedno sa svojim timom raditi na poboljšanju političkih uslova kako bi se što je pre moguće u njenom mandatu otvorili pregovori”, kaže portparolka Komisije Dana Spinat.

Fon der Lajen je u svom govoru povodom obeležavanja 30 godina od pada Berliskog zida pozvala EU da ispuni dato obećanje i počne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

AP Photo/Dmitri Lovetsky

AP Photo/Dmitri Lovetsky

“Ako Brisel ne ponudi EU perspektivu državama Zapadnog Balkana tu prazninu popuniće drugi – Kina, Rusija, Turska ili Saudijska Arabija”, izjavila je von der Lajen.

Ona je zaključila da je istorija EU od 1989. godine pokazala da se “uvek isplati kada Unija otvori svoje srce”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar