Vesti
19.01.2022. 15:05
Tanjug

Opasnost za letove

Aktiviranje 5G mreže ponovo odloženo

5g mreža 19.1.2022.
Izvor: Shutterstock

Kompanije "AT&T" i "Verajzon" odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma pošto su najveće američke avio-kompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u sredu trebalo da počne u SAD, prenosi Glas Amerike.

Aviokompanije žele da se spreče korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija "AT&T" je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da reši spor u saradnji sa federlanim regulatorima.

Potom je "Verajzon" naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

"Verajzon" je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspeli da reše pitanje "5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada je kompanije "AT&T" i "Verajzon" trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti "katastrofalna" kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD i da bi "desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu".

"Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu rašcišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena", napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erllajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

"AT&"T i "Verajzon", međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je omikron uticao na avio-saobraćaj
avion

Otkazani letovi

25.12.2021. 11:20

Kako je omikron uticao na avio-saobraćaj

Putnici koji su planirali putovanja tokom božićnih praznika suočeni su poremećajem avio saobraćaja širom sveta, jer su avio-kompanije zbog omikron soja koronavirusa otkazale više od 4.500 letova, navodi se na veb stranici kompanije koja prati avio-saobraćaja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve