Vesti
10.07.2022. 19:20
Beta

Tužna statistika

Alarmantno: Za godinu dana Srbija izgubila grad poput Zrenjanina

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ocenilo je da je Srbija suočena sa "izuzetno teškom demografskom slikom" i činjenicom da je broj stanovnika pao ispod sedam miliona.

 

"Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine, naša zemlja izgubila je preko 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina", saopštilo je Ministarstvo, povodom Svetskog dana stanovništva.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina, kako navode iz ministarstva, biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

Objasnili su da se ta statistika u najvećoj meri podudara sa onima iz najbogatijih zemalja Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti od 2,1 što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije, ali naglašavaju da takvi podaci "ne smeju da nas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova".

"Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronadjemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju", ocenili su iz ministarstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lepa vest: Novčana pomoć za sve koji planiraju drugo ili treće dete
Majka, dete, deca, beba

Jednokratna pomoć

29.12.2021. 11:07

Lepa vest: Novčana pomoć za sve koji planiraju drugo ili treće dete

Sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete, od 1. januara 2022. primaće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, odlučeno je na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve