“ALBANCI SE PLAŠE TRAMPA” Dačić: Bolton mi je rekao da znaju da je problem u Prištini

“ALBANCI SE PLAŠE TRAMPA” Dačić: Bolton mi je rekao da znaju da je problem u Prištini

TANJUG / OKSANA TOSKIC / tj


Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.

”U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas”, rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.

Povezane vesti – 

Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

”Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na ‘bal vampira’, kazao je šef srpske diplomatije i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.

”U SAD se svi bore za nečije glasove. Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije”, rekao je Dačić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Aleksandar Bocan Harcenko, FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Upitan o prepirkama i razmeni teških reči između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je ”svestan malignog uticaja Rusije u Srbiji”, ministar je rekao da je Srbija svesna koliko je teško rešavanje pitanja KiM, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o KiM.

Povezane vesti – DAČIĆ: Međunarodna zajednica ne priznaje bojkot izbora

”Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča”, kazao je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar