Vesti
28.02.2023. 22:18
Beta

O sastanku u Briselu

Vučić: "Ništa mi nije prijalo što sam tamo čuo"

Aleksadnar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da na sastanku u Briselu nije ništa dogovoreno i da će biti još mnogo razgovora, a da bi potpunim odbacivanjem predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Srbija postala "parija".

"Kod nas (u Srbiji) zavereničke teorije imaju 'neverovatnu prođu', ljudi kažu kako tajno pregovaramo, a nikada nismo ništa tajno radili, nikada ništa nismo krili", kazao je Vučić za RTS.

Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije - što je naposletku zvaničan naziv dokumenta na koji Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, kako je rekao komesar EU Žozep Borel, nisu imali primedbe, ne može "tek tako" da se odbaci jer bi Srbija bila bi izolovana od sveta.

"Taj predlog je došao kao ideja (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i (nemačkog kancelara Olafa) Šolca. Oni su doneli papir, nije bilo mogućnosti za pregovore, rekli su: 'Uzmite ili ostavite' ", objasnio je predsednik.

On je naglasio da je bitno razmotriti šta bi bile posledice odbijanja tog plana: "zaustavljanje evropskih integracija, a to znači prestanak daljih investicija, povećanje nivoa nezaposlenosti, a nama samo u nemačkim firmama radi oko 80.000 ljudi", kazao je Vučić.

Rekao je da na sastancima u Briselu sa zvaničnicima EU i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem "nije čuo ništa što mu je prijalo" i da "nema šanse" da se tu bilo šta promeni.

"Ništa mi ne prija što sam čuo tamo. Čudi me kako se svi pravite naivni, pa ne znate da se Francuska, Nemačka i Amerika zalažu za nezavisno Kosovo. Nema šanse da se tu nešto promeni", kazao je Vučić.

On je rekao da mora da se napravi implementacioni plan za Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i da će zbog toga u Beogradi i u Prištinu doći izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Istakao je i da ne očekuje da premijer Kosova Aljbin Kurti formira Zajednicu srpskih opština, ali da Srbija neće nastaviti razgovore bez toga.

"Kurti nije prihvatio taj predlog (o formiranju ZSO), a on mora da bude na mestu broj jedan, tako da čekamo da se formira ZSO, pa nastavljamo dalje razgovore".

Rekao je i da je uveren da ZSO neće skoro biti formirana, ali da Srbija mora da donese racionalne odluke.

"Mi moramo da donesemo odluku, da razmislimo o sebi i svojoj budućnosti i da budemo ozbiljni, a plašim se da druga strana nije ozbiljna. Gotovo sam uveren da u skorijem periodu neće formirati ZSO", rekao je predsednik.

Kurti je rekao da ne može da formira ZSO, jer su to "obaveze koje su neki pre njega preuzeli", objasnio je Vučić.

"Kaže, ja sam obećao narodu da neću to ispuniti, i onda smo opet u 'pat poziciji'", rekao je Vučić.

Reagujući na optužbe pojedinih političara da nije "ništa" uradio povodom evropskog predloga, Vučić je kazao da je predao međunarodnim predstavnicima "srpski non pejper" o rešavanju kosovskog pitanja.

"Evo našeg odgovora na šest stranica, naš non pejper, utemeljen na međunarodnom pravu. To je predato međunarodnim predstavnicima", rekao je Vučić i pokazao papir novinaru.

Predsednik je rekao da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz predloga EU o normalizaciji odnosa s Kosovom, i izneo da je evropskim liderima naglasio da Srbija neće razgovarati o međusobnom priznanju i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić je rekao i da su svi sporazumi iz Briselskog dijaloga javno objavljeni i da nikada, ni u vezi s evropskim planom za normalizaciju odnosa s Kosovom, ništa nije sakrio od građana.

On je optužio opoziciju da laže da je izdao nacionalne interese, te dodao da te laži sluša već 11 godina.

"Svi sporazumi su objavljeni na sajtu Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiji i svako može i u ovom trenutku da ih vidi", kazao je on.

Rekao je da tu "nikakve tajne nema" i da je "sit tih priča".

"To je bilo i juče, pogledajte kakav je to užasana plan, i na ovoj televiziji (RTS) i drugim... suština je bila: 'Pogledajte bednog izdajnika šta je potpisao, a ako nije, potpisaće u martu ili aprilu' ", kazao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovo je tekst sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije
1

Predlog u 11 tačaka

27.02.2023. 23:39

Ovo je tekst sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Kao što je najavio visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) objavljen je evropski predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon što su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve