Vesti
13.01.2023. 12:30
Beta

Razgovor Vučić-Šole

Evo koje su crvene linije preko kojih Srbija neće preći

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu preneo da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i ustupanje članstva u UN "crvene linije" preko kojih Beograd neće preći.

Vučić je kazao da je sa američkim diplomatom u Beogradu razgovarao o tzv. nemačko-francuskom planu za Kosovo.

"Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljačima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaramo", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je zahvalan što američka administracija sada insistira na sprovodjenju Briselskog sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ali i ocenio da je "nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte".

"Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da se pitanje kako treba da izgleda ZSO "prvenstveno" odnosi na Srbe ali, kako je rekao, i na Upravljački tim i na Albance. 

"Dobro je što je sada jasno da ZSO mora da bude formirana", istakao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti nešto zna o pregovorima što Srbija ne zna
aljbin kurti, 7. 1. 2023.

Sastanci svaki mesec

13.01.2023. 10:53

Kurti nešto zna o pregovorima što Srbija ne zna

Sastanci u Briselu trebalo bi da se održavaju svakog meseca, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti, govoreći za prištinske medije o dijalogu Kosovo-Srbija i o mogućnostima sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve