Vesti
31.03.2023. 12:40
Beta

Sastanak Vučić-Kovačevski

"Odnosi Srbije i Severne Makedonije najbolji u savremenoj istoriji"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski saglasili su se u Beogradu da su odnosi dve države "najbolji u savremenoj istoriji", saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić je, kako se navodi, konstatovao da u Srbiji i Severnoj Makedoniji postoji "čvrsta politička volja" za dalje jačanje saradnje i predložio konkretne korake u oblasti trgovine, turizma, kulture i sporta.

Kovačevski je istakao da između Srbije i Severne Makedonije više nema otvorenih pitanja i da je partnerstvo dve države "primer za region".

On je rekao da će tri dokumenta, koja će biti potpisana tokom njegove posete Beogradu, dati dodatni impuls snaženju saradnje, piše u saopštenju.

Vučić je kazao da je Srbija opredeljena da u odnosima u regionu promoviše pozitivnu agendu, orijentisanu ka budućnosti, i dodao da se to vidi i kroz aktivnu ulogu u inicijativi Otvoreni Balkan, u kojoj učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Dva lidera su razgovarala o saradnji u okviru te inicijative i dodatnim koristima za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dodaje se.

Posle sastanka sa Kovačevskim, Vučić je na Instagramu napisao da sa liderom Severne Makedonije "nastavlja zajednički rad za dobrobit naroda", uz fotografije sa sastanka.

Posle razgovora s Vučićem, Kovačevski se sastao sa premijerkom Anom Brnabić koja mu je prethodno priredila svečani doček ispred Palate "Srbija". 

Vučić, Kovačevski i Brnabić su u četvrtak uveče prošetali naseljem "Beograd na vodi".

Vučić je na Instagramu napisao da su tokom šetnje razmenili mišljenja o širenju inicijative Otvoreni Balkan, putu regiona ka EU, položaju i perspektivi Zapadnog Balkana na geopolitičkoj mapi Evrope i sveta, i o planovima za predstojeće susrete i nove projekte povezivanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve